Höjd beredskapsnivå för terrorhot men även regnoväder, hög kriminalitet och skottlossningar.

Spanska utrikesdepartementet under ledning av utrikesministern José Manuel Albares rekommenderar spanska resenärer att vara ”extremt uppmärksamma” och ”försiktiga” vid resor till Sverige.

Nya uppdateringar från Ministerio de Asuntos Exteriores kom efter Sveriges höjning av beredskapsnivån för terrorhot till nivå 4 på den femgradiga skalan.

Protester mot Sverige från flera muslimska länder och ökad hotbild mot Sverige och svenska beskickningar utomlands efter sommarens Koranbränningar gör att Spanien uppdaterar sina reserekommendationer för landets medborgare.

Läs mer: Sveriges och Spaniens terrorhotnivå på 4

Annons

Enligt spanska utrikesdepartementets webbplats har Sverige gått från att vara ett ”legitimt” terroristmål till att vara ett ”prioriterat” terroristmål.

”Som i de flesta europeiska länder är risken för terroristattentat eller andra terrorhandlingar även möjliga i Sverige. Den 7 april 2017 inträffade ett sådant attentat i Stockholm med flera tragiska dödsoffer och skadade” skriver Spaniens UD.

På grund av den senaste tidens Koranbränningar har hotbilden ökat mot Sverige.

I händelse av terrorhandlingar uppmanar Spanien sina resenärer att hålla sig uppdaterade via avsnittet “Noticias” på Spaniens ambassads webbplats eller att följa Twitterkontot (numera X) @EmbEspEstocolmo.

Spanska UD varnar även resenärer till Sverige under augusti 2023 för extremväder i vissa delar av landet med risk för kraftiga regn och översvämningar.

”Sverige har förvånansvärt hög brottslighet” skriver spanska UD som rapporterar om att rån allt oftare inträffar i turistområden.

Var försiktig med personliga tillhörigheter som väskor, plånböcker och andra värdesaker vid platser som Gamla stan i Stockholm, järnvägsstationer som Stockholm och Göteborg, tunnelbanan samt i flygbussarna i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Vissa områden i storstäderna, i främst Stockholm och Malmö har varit skådeplats för kriminella uppgörelser. Antalet skottlossningar mellan kriminella gäng har ökat på senare tid. Resenärer rekommenderas att vara försiktighet om man av misstag reser in i områden i utkanten av storstäder.

Riskområden (måste undvikas): förorter och industriområden i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö.

Lågriskområden: övriga landet.