Situationen i världen är turbulent och den stora utmaningen är att garantera säkerheten för landets invånare. Det är ett av skälen till att Spaniens inrikesminister Jorge Fernández Díaz vill införa en reglering av burka på offentliga platser i Spanien.

Burka gör det svårt att identifiera personer när det finns misstankar om brottslig verksamhet. Det islamiska samfundet i Spanien har förståelse för regleringen men varnar samtidigt att förslaget kan komma att påverka turismen på Costa del Sol.

Utan att specificera hur många i provinsen Málaga som använder burka så säger språkröret för imamen i Fuengirola, Javier Isla, att de som använder burka är i minoritet.

Enligt dagstidningen La Opinión de Málaga uppstår problemet på sommaren då det anländer två direktflyg i veckan från Saudiarabien plus privata flyg.
”Flera i Saudiarabien har ett andra hem på Solkusten” säger Javier Isla till tidningen och varnar för statliga konflikter.

Annons

Saudiarabiens försvarsminister prins Sadam, anhöriga till avlidne kung Fahd, familjen till shejk Al-Thani och andra personer även från Förenade Arabemiraten kommer varje år till Costa del Sol.

”Hur ska man kunna säga till hustrun till en kung och hans följe att de ska ta av sin burka” undrar Javier Isla.

Hittills har den spanska regionen Katalonien infört förbud mot burka. Det finns även enstaka kommuner i Spanien som infört lokala förbud mot burka. Hit hör Coín som införde ett förbud mot täckt ansikte 2010.