Inés del Rio dömdes till 3.828 års fängelse för 24 mord men snart är hon fri. Efter den vägledande domen vid Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg meddelar chefsåklagaren Javier Zaragoza vid Audiencia Nacional, som är den domstol i Spanien som handhar terrormål, att den dömde ETA-terroristen Inés del Río ska släppas.

Inés del Río som dömdes för delaktighet i 24 mord utförda av den baskiska vänstergerillan ETA hade avtjänat sitt straff 2008, efter strafflindring, men frigavs inte. Europadomstolen för mänskliga rättigheter menar att Inés del Rios fortsatta frihetsberövande är en kränkning av de grundläggande rättigheterna.

Däremot är det oklart om Inés del Rio får ett skadestånd på 30.000 euro som kompensation från Spanien.

Samtidigt väcker beskedet från Strasbourg debatt främst från ETA-offrens anhöriga som menar att terrorister släpps fria.

Annons

Omkring 600 ETA-aktivister sitter i anstalter runt om i Spanien. Sedan ETA inledde sin väpnade kamp i slutet på 1960-talet har över 850 människor dödats. De senaste åren har ETA inlett en vapenvila men de har vägrat att lämna ifrån sig vapen.

Radikala grupper på vänsterkanten jublar efter beskedet från Strasbourg.

Enligt domstolen i Strasbourg finns det ytterligare 30 liknande fall i Spanien som kan komma att prövas.