Spanien stänger från idag hälften av sina största kolkraftverk. Orsaken är att det blivit för dyrt att släppa ut koldioxid. De är helt enkelt inte lönsamma på grund av miljökraven. Stängningen ska inte innebära någon höjning av elräkningen.

EU har fördubblat priserna på utsläppsrätter vilket har gjort att kolkraften i Spanien tappa i konkurrenskraft. Samtidigt har sol-och vindkraft blivit mycket billigare.

Visserligen har elpriset stigit i Spanien efter att det nationella nödläget och karantänen upphörde. I juni har genomsnittspriset per Megawattimme legat på 40 euro vilket är dubbelt så mycket jämfört med genomsnittspriset i maj månad, enligt operatören Omie.

Anledningen till prisökningen är att elkonsumtionen har ökat samtidigt som priset på råolja har stigit.

Kolkraftverken bidrag till elmarknaden har minskat rejält den senaste tiden. Den har stått för endast 2,8 procent jämfört med 12 procent för två år sedan, enligt siffror från Red Eléctrica.

Sju större kolkraftverk stänger från idag. Dessa ligger i Meirama (La Coruña), Narcea (Asturien), La Robla (León), Andorra (Teruel, bilden), Compostilla (León), Puente Nuevo (Córdoba) samt Viesgo och Velilla (Palencia). Ytterligare sju andra fortsätter men deras verksamhet är osäker och väntas vara i drift i ett eller två år.

Sedan tidigare har det tagits beslut om att fyra av dessa sju kolkraftverk där driften fortsätter ska stängas. Det gäller Lada (Asturien), As Pontes (La Coruña), Los Barrios (Cádiz) och Litoral (Almería).

Sedan tidigare satsar Spanien på förnybar energi. Trots att kolkraftverk efter kolkraftverk stänger ner finns det ett överskott på el. Fortsatt är kärnkraften störst med över 23 procent följt av vind (22%), vatten (15%) eller kombination (över 12%) bland annat.