Argentinas president, Javier Milei, är på väg till Spanien. Men han tänker inte träffa den spanske regeringschefen Pedro Sánchez.

De senaste dygnen har flera anklagelser riktats mellan politiker från båda sidor.

Det började med att Spaniens transportminister Óscar Puente anklagade Javier Milei för ”substansintag”. Ett yttryck som syftar på att en individ tar narkotika eller andra syntetiska droger.

Uttalandet gjordes i samband med att socialister var samlade till rundabordssamtal vid ett möte arrangerat av PSOE i Salamanca. Milei hade fått i sig ”substanser” under sin valkampanj förra året, sa Óscar Puente.

Javier Milei kommer till Spanien 18 maj.

Annons

Javier Milei svarade med att rikta fokus på den spanska regeringschefen Pedro Sánchez som har problem med sin fru (Begoña Gómez) som är korruptionsanklagad, att landet håller på att upplösas (katalanska separatister) och att Spanien sätter kvinnor i fara genom att tillåta illegal invandring.

Utrikesdepartementet i Spanien kommenterar anklagelserna som ”ogrundade”.

Pedro Sánchez har sedan han tog en fem dagars timeout framställt sig som ett offer för trakasserier från land, till sjöss och från luften och anklagade oppositionspartierna Partido Popular och Vox för att ligga bakom det som han kallar för ”lervällingen”.

Efter uttalandet från Óscar Puente om ”substansintag” kräver oppositionsledaren Alberto Núñez Feijóo (Partido Popular) att transportministern avgår efter att ha skapat en politisk kris med ett broderland.

Spaniens jämställdhetsminister Ana Redondo tonar ner anklagelserna mellan Óscar Puente och Argentinas president, Javier Milei.

– Jag lägger ingen vikt vid attackerna. Det viktigaste är att lyfta fram det broderliga förhållande som finns mellan det spanska folket och det argentinska folket.

Argentinas inrikesminister Guillermo Francos har i sin tur framfört idéer om en formell protest mot Spanien. Han beskriver Puente som ”oansvarig” och att Sánchezregeringen är passiv efter Óscar Puentes uttalande.

Argentinas president besöker Spanien senare i maj då det nationalkonservativa Vox inleder sin EU-valskampanj den 18 maj. Det är inte första gången det argentinska partiet La Libertad Avanza deltar vid ett evenemang arrangerat av Vox och partiledaren Santiago Abascal.

Den här gången reser Milei till Spanien som president. Han planerar inte att träffa vare sig Pedro Sánchez eller kung Felipe VI.