Talibanerna firar segern i Kabul och det rapporteras om kaos på flygplatsen när människor försöker fly. Det har även kommit uppgifter om skottlossning på Kabuls flygplats måndagsmorgonen, minst fem personer har dödats, uppger vittnen för nyhetsbyrån Reuters.

Under dagen väntas två flygplan från spanska flygvapnet, A400-M, att anlända till Dubai för att evakuera 25 spanska medborgare och cirka 400 afghaner.

Talibanernas oväntade och snabba ankomst till den afghanska huvudstaden har påskyndat evakueringen av den diplomatiska personalen. Spaniens utrikesdepartement försäkrade under söndagskvällen att evakueringsplanen är satt i verket och att logistik och lista över vilka som ska evakueras, plus transportmedel är klara.

Två Airbus A400M som är militära transportflygplan anländer idag till Dubai från flygvapnets bas i Zaragoza för evakuering av den spanska ambassadpersonalen samt bland annat de afghanska tolkar som har samarbetat med de spanska trupperna.

I skrivande stund är det dock oklart när dessa kan lämna Kabul på grund av de oroligheter som rapporteras på måndagen, uppger nyhetsbyrån Europa Press.

– Det kommer att ske så snart omständigheterna tillåter det, säger utrikesministern José Manuel Albares,

I nuläget befinner sig sex spanska medborgare i landet plus ambassadpersonalen under ledning av ambassadören Gabriel Ferrán.