Den spanska regeringen förklarade krig mot alternativ medicin som akupunktur eller homeopati i onsdags, och meddelade att de planerar att eliminera dessa från hälsocenter eftersom de anser dessa vara en hälsorisk.

Planen, som släppts av vetenskaps- och hälsovårdsministeriet, syftar till att undvika de ”potentiella skadliga effekterna” av dessa metoder ”när de används som ett alternativ eller som ett komplement till behandling” som i sig bygger på ”bevis och vetenskaplig forskning”, sa regeringen i ett uttalande.

Det angav inte vad det inkluderade som alternativ medicin, men gav exempel på akupunktur och homeopati.

”Många tror fortfarande att vissa behandlingar fungerar trots att det inte finns något vetenskapligt bevis tillgängligt”. Enligt en omröstning från 2016 ”tror 59,8 procent att akupunktur är terapeutisk och 52,7 procent tycker att homeopatiska produkter fungerar”. Regeringen sade att den vill ”eliminera” alternativ medicin från hälsocentraler där all behandling måste ges av ”erkända” proffs.

Annons

Regeringen vill också undvika att alternativ medicin läses i spanska universitet genom att utveckla allianser mellan lärosätena och spanska regionala myndigheter för att inte ge ut diplom som är kopplade till dessa metoder.

Madrid vill också ändra lagstiftningen för att bekämpa ”falsk reklam” när det gäller alternativ medicin online.

Frågan har aktualiserats nyligen i Spanien, med hälsovårdspersonal och forskare som pressar hälsovårdsministeriet att vidta åtgärder efter flera högprofilerade dödsfall.

Ett sådant fall, som rapporterades av ”Spaniens förening för att skydda patienter mot pseudo-vetenskapliga terapier”, involverade 21-årige Mario Rodriguez som dog efter att ha släppt sitt sjukhusbehandling för leukemi till förmån för en naturläkare som sa att han kunde bota cancer med vitaminer.

Fadern Julian Rodriguez citerade sonens uttalande från dödsbädden ”Pappa, jag gjorde ett misstag”.

Föreningen har en lång lista över behandlingar som det anser vara alternativ medicin, inkluderande aromterapi, akupunktur – i bruk i Kina i århundraden – och till och med psykoanalys som skapats av Sigmund Freud.