Efter långa och hårda förhandlingar i Bryssel så lyckades både Spanien och Italien få igenom rejäla ekonomiska tillskott i form av både bidrag och lån.

Spaniens Premiärminister Pedro Sanchez berättade att Spanien får bidrag på 72.7 miljarder euro samt fördelaktiga lån på 67 miljarder euro, tillsammans utgör coronastödet 11 procent av Spaniens BNP.

För grannlandet Portugals del blir bidraget 45,1 miljarder euro och 10,8 miljarder euro som lån.
Det värsta drabbade landet Italien får 81 miljarder euro i bidrag och 127 miljarder som lån.

De EU-länder som vill begära bidrag från återhämtningsfonden måste först få en reformplan godkänd av EU-kommissionen och av EU:s finansministrar, dessutom måste reformmålen uppnås för att få del av pengarna. Det finns en klausul i överenskommelsen som innebär att ett EU-land kan bromsa utbetalningar av bidrag om ett mottagarland ”kraftigt avvikit” från reformmålen.

Det ställs också som villkor att mottagarländerna skall följa rättsstatens principer för att få stöd från EU. Men detta blev något urvattnat i och med att detaljbeskrivningarna togs bort efter krav från Polen och Ungern. Det skall konstrueras en mekanism för detta så att EU-kommissionen skall föreslå åtgärder vid överträdelser som länderna sen skall anta med kvalificerad majoritet.

”Det är ett bra avtal för Europa och ett bra avtal för Spanien,” sa Pedro Sanchez till reportrarna tidigt på tisdagen, efter förhandlingar som varat hela natten. ”Europa lägger grunden för ett svar på Covid-19-krisen utan att förlora tron på morgondagen.”

Spanien kommer att använda intäkterna för att uppmuntra investeringar i ekonomins digitala omvandling, övergången till grönare energikällor och utbildning, sade Sanchez. Bildtext: Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis, Spaniens premiärminister Pedro Sanchez, Portugals premiärminister Antonio Costa och Tysklands kansler Angela Merkel, (Reuters).
Artikel: Jonny Erixon.