Spanien kommer att bistå Grekland med experter som ska upptäcka jihadister bland de flyktingar som anländer till Europa. Det är ett känt faktum att personer som bidrog till terrorattentaten i Paris kom via Turkiet och Grekland.

Spanien som har goda kunskaper i kampen mot terrorism kommer att skicka experter för att bistå Grekland med att upptäcka jihadister som finns bland de flyktingar som kommer till Europa. Det säger Manuel Navarrete vid Guardia Civil i en intervju för nyhetsbyrån Europa Press. Navarrete ingår även i enheten kontraterrorism som ligger under Europol.

”Alla länder stödde initiativet” säger Navarrete och tillägger att satsningen har stöd från EU-kommissionen. Utplaceringen av experter ska hjälpa berörda länder som drabbas av olagliga migrationsströmmar med att utföra säkerhetskontroller.

Europol bekräftar att flera länder kommer att delta i projektet. Spanien är en av dem. Spanien är alltid redo att samarbeta. På frågan om terrorister kan ta sig in i Europa via båtarna från Libyen säger Manuel Navarrete att ”terrorismen är en parasit och tar vara på varje tillfälle. Vi arbetar för att minimera riskerna och upptäcka dem så snart som möjligt”.