Spanien behåller plats 29 i Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex. Samtidigt finns det en stor oro i branschen med auktoritära stater som attacker pressfriheten under coronakrisen. Nyligen fick den spanska regeringen ge med sig efter omfattande kritik från media i samband med styrda presskonferensen. Vid den dagliga genomgången vid lunchtid över det aktuella läget med Covid-19-pandemin ville regeringen ha samtliga frågor från journalister skriftligt.

Efter kritik från många av Spaniens etablerade medier som Vocento-gruppen ändrade den spanska regeringen upplägget så att journalister med hjälp av videoöverföring kunde vara med direkt och ställa frågor.

”Nu avgörs hur informationsfriheten, pluralismen och tillförlitligheten kommer att se ut 2030”, säger generalsekreteraren Christophe Deloire.

Reportrar utan gränser skriver i sin rapport om Spanien att med ytterkantshögerpartiet VOX som fick sitt stora genombrott vid senaste allmänna valet 2019 har även ett korståg inletts mot media. Tilltagande trakasserier och hot mot journalister via bland annat sociala medier har utförts av sympatisörer till VOX.

Även ledarna inom partiet har förolämpa journalister offentligt och vägrat utfärda ackreditering till evenemang som partiet organiserar.

Även situationen i Katalonien oroar med ett politiskt klimat som är extremt polariserat. Journalister har blivit utsatta för fysiskt våld av både polis och katalanska separatister och flera polisutredningar pågår.

Sedan 2013 har pressfriheten stärkts i Spanien. Då låg landet på plats 36 i Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex.

Reportrar utan gränsers (RSF) internationella pressfrihetsindex för 2020 toppas som vanligt av nordiska länder. Sverige har tappat en placering jämfört med 2019 och hamnar på en fjärdeplats efter Norge, Finland och Danmark. Norge toppar listan för fjärde året i rad. Längst ned på listan hittar vi Nordkorea och strax före ligger Turkmenistan, Eritrea och Kina.

Reportrar utan gränser listar fem kriser som hotar pressfriheten under 2020: en geopolitisk kris, en teknologisk kris, en demokratisk kris, en förtroendekris och en ekonomisk kris.

Dessa fem krisområden påverkas nu av en global hälsokris.