Tre ungdomar från den spanska regionen Baskien som besökte finalen av Eurovision Song Contest i Stockholm ska ha blivit stoppade av svenska säkerhetsvakter på grund av att de kom med Baskiens flagga. Före finalen hade den regionala flagan i Baskien, ikurriña, av misstag, enligt arrangören, blivit svartlistad till finalen. På den listan fanns även islamiska staten IS flagga.

Det var ett missförstånd, svarade arrangören den gången och tog bort den baskiska regionala flaggan från listan över förbjudna flaggor. Nu visar det sig att säkerhetsvakter vid Globen stoppade tre ungdomar som kom med flaggan till lördagens final.

Spanska ambassaden i Stockholm bekräftar på sitt Twitter-konto att man lämnat in ett klagomål till svensk polis på grund av ”incidenten med ikurriña”, som är namnet på Baskiens regionala flagga. Ambassaden har även lämnat in en anmälan till arrangören av Eurovision Song Contest.

De tre ungdomarna säger till dagstidningen El Correo att de hade förklarat på perfekt engelska för de svenska säkerhetsvakterna att flaggan av misstag först hade hamnat på listan över förbjudna flaggor men att det sedan hade blivit rättat.

Annons

Av rädsla för att inte komma in på finalen hade de tre ungdomarna från regionen Baskien i Spanien lämnat över flaggan till säkerhetsvakterna. Den konsulära kåren i Sverige hade därefter kontaktat säkerhetsvakterna kring evenemanget som senare hade bett ungdomarna om ursäkt och lämnat tillbaka flaggan.