En kvinnlig invånare i Calahonda i Mijas Costa har åtalats för olydnad och ringaktning för lokalpolisen i samband med att hon bröt mot reglerna när sopor får slängas i soptunnan skriver dagstidningen Diario SUR. Av Ola Josefsson

Det var i lördags klockan 17.45 som kvinnan kom gående med en soppåse i handen. Lokalpolisen informerade kvinnan att det bara är tillåtit att slänga avfall i soptunnorna mellan klockan 21 och midnatt. Kvinnan förklarade för polisen att hon inte var ute för att slänga soporna. I stället var hon ute för att rasta hunden.

Förklaringen övertygade inte polisen som beslöt att följa efter kvinnan. Senare hittade polisen en påse som liknade den som kvinnan hade gått och burit på. Den var slängd vid sidan om ett par buskar.

Polisen frågade kvinnan efter legitimation något som hon vägrade visa och skyllde på att hon hade bråttom då hon skulle på arbete. Nu är den kvinnliga invånaren i Calahonda åtalad för olydnad och ringaktning för myndighet.

Enligt uppgifter till Svenska Magasinet pågår ”ett krig i Calahonda som har pågått en längre tid”.

”Mijas kommun har bestämt att boende måste lägga sina hushållssopor i soptunnorna mellan klockan 21 och midnatt. Om man upptäcks med att lägga i tunnan annan tid så väntar dryga böter. Redan har folk upptäckts” berättar en svensk man för Svenska Magasinet.

Trädgårdsavfall, papper, glas och burkar omfattas inte av detta.

”Antalet sopstationerna i Calahonda har blivit färre. Vi har den närmaste soptunnan 100 meter nedåt gatan. Jag tar bilen klockan 21. Det går väl an för mig men hur blir det med gamla och åldringar som inte tycker om att gå ut sent på kvällen”, frågar sig den svenske mannen.

Tack vare att presidenten i bostadsområdet Doña Teresa hade e-postat information om de nya soplagarna till svensken fick han kännedom om den nya förordningen.
”Det finns små lappar på spanska på soptunnorna. Hur många förstår detta. Övervägande delen av befolkningen i Calahonda är ju inte spanjorer”.

Den svenske mannen tror att de nya förordningarna är ett påhitt för att få inkomster till kommunkassan:
”Mijas kommun gör som andra kommuner. Hittar på regler för att få inkomster genom böter”.