För att förbättra rörligheten vill de att vägtullarna plockas bort fram tills dess att järnvägen från Málaga utökas. 

De uppmanar regeringen att investera i en utbyggnad av rälsen till Estepona. 

Solkusten borgmästare har ställt sig bakom Partido Populars krav på att centralregeringen tillfälligt ska plocka bort tullavgifterna på motorvägen AP-7 tills dess att pendeltåget från Málaga förlängs till Marbella och Estepona. 

Läs mer: Patricia Navarro: Gör betalmotorvägen till Marbella gratis tills järnvägen är klar

Alla kommuner och städer som frågats backar upp kravet då de anser att det skulle förbättra rörligheten längs kusten. De vill också se ekonomiskt stöd från regeringen för att förlänga järnvägen. 

Annons

Kravet kom från Patricia Navarro (PP), som är Málagaprovinsens ledare, under en TV-intervju som producerades av tidningen SUR i slutet av förra veckan. 

“A7:an har varit för trång för trafiken under flera år. Om inte akuta åtgärder införs med omedelbar verkan, som att plocka bort vägtullarna – som är de dyraste i Spanien – tillfälligt, kommer det att kraftigt skada tillväxten på kusten”, sade Marbellas borgmästare Ángeles Muñoz.

José María García Urbano, rådman för Estepona, sade att: ”Det är nödvändigt att införa åtgärder som förbättrar rörligheten i en så dynamisk del av landet som Solkusten är”. 

Solkusten väntar längre på lösningar

Enligt Francisco Salado, som representerar Málagaprovinsen kräver ”problemen med rörlighet på kusten lösningar på kort, medellång och lång sikt” och att det vore “oansvarigt” att inte investera kraftigt i en förlängning av järnvägen. Han hävdar också att andra områden som Madrid, Barcelona, Valencia eller Baskien aldrig behöver vänta lika länge på förbättringar i infrastrukturen. Och att slopade vägtullar är den enda lösningen då köerna på motorvägen blir allt vanligare och längre. 

Även Margarita del Cid och Ana Mula, borgmästare i Torremolinos och Mijas, ställer sig bakom kravet och kallar en temporär lyftning av vägtullarna för en acceptabel tillfällig lösning i väntan på mer långsiktiga investeringar.