Flera personer som jobbar på distans söker sig till Solkustens städer.

Marbella är staden som lockar mest. 

Solkusten i allmänhet och Marbella i synnerhet har blivit en magnet för digitala nomader på senare år. Detta enligt en rapport från fastighetsbolaget Pure Living Project. I den skriver de att de har “noterat en ökning på 40 procent på efterfrågan från digitala nomader i Marbella. Specifikt letar de efter längre hyreskontrakt i lyxiga villor eller lägenheter.”

Det mest populära området är det som kallas “gyllene triangeln” (Marbella, Estepona och Benahavis), tack vare sitt klimat, gynnsamma läge och sin höga livskvalitet. 

Annons

I rapporten står det också att antalet sökningar i Spanien som innehåller orden ‘digital nomad’ har ökat med 2 400 procent de senaste fem åren. En tydlig signal om att denna livsstil blivit allt mer populär. 

Enligt regionregeringen i Andalusien är de flesta digitala nomader i regionen unga personer, födda 1981 och framåt. I motsats till den allmänna uppfattningen att de flesta digitala nomader är singlar visar rapporten att 70 procent av dem som flyttat till Solkusten är ett par. Det innebär att fastighetsbolagen har en stor efterfrågan på bostäder som passar sambos och familjer. 

Uppgifterna får stöd av plattformen Flatio som menar att 50 procent av alla digitala nomader är under 40 och drygt 46 procent av dem vill bo vid kusten. Spanien är det tredje mest populära landet bland dem som har denna livsstil, bakom Portugal och Thailand. 

Det finns en “växande efterfrågan på bostäder som inte bara erbjuder lyx utan också funktionalitet”, sade Javier Neto, VD på Pure Living Projects. “Våra kunder som är digitala nomader letar främst efter utrymmen som kombinerar ergonomiska och tysta arbetsytor med högklassiga fritidsaktiviteter. Detta inkluderar välutrustade hem med snabb internetuppkoppling och uteplatser som möjliggör en hälsosam balans mellan arbete och fritid”, fortsatte han. 

Solkustens varma klimat, ekonomiska utveckling, stora utbud av tjänster och livskvalitet gör den till ett av Spaniens mest attraktiva områden att bo på. Estepona, Marbella och Benalmadena ligger alla på topp fem-listan över spanska städer med högst befolkningsökning. Distansarbetare är en bidragande orsak till detta.