Det har gått nästan ett halvt sekel sedan åsnetaxin startade i Mijas. Åsnan i Mijas har kommit att kanske bli den främsta turistattraktionen på Costa del Sol och det finns numera 60 stycken. Kommunen fick för några år sedan reservera en egen parkering för åsnorna.

Det är nyhetsbyrån Efe som idag berättar historien om varför Mijas fick sina åsnor. Det var kommunalarbetaren Julián Núñez som i början av 1960-talet skapade en ny form av turisttransport efter förfrågningar från turister som ville bli fotograferade och att rida på åsnor i utbyte mot betalning, en summa som visade sig vara högre än vad de kommunanställda hade.

För att dra nytta av detta intresse började Núñez ordna några turer i Mijas, han skapade sitt eget flaggskepp i staden, säger den ansvarige vid turistinformationen José María Burgos till Efe.

Ryktet om åsnan som taxi spreds i den utländska pressen till den grad att ”många kända personer åkte till Mijas för att bli fotograferade med dessa djur och det hände att några av dem blev filmstjärnor i reklamfilmer.

Annons

José María Burgos säger till Efe att det händer att turister ibland har begärt att få ta åsne-taxi för att åka till andra kommuner, ”något som är otänkbart”, eftersom resan med dessa djur inte varar längre än femton minuter och resan är ”uteslutande för Mijas by”.

Namnet ”burro-taxi” betyder att de står vid hållplatsen och tar upp resenärer. Vid en av gatorna i Mijas finns en vägskylt som ”förbjuder parkering av fordon, eftersom det är ett område för åsne-taxi”.

Den femton minuter långa resan kostar tio euro om du inte i stället väljer att åka i en vagn då kostar det 15 euro.

Mijas blev 2003 den första kommunen att utarbeta en särskild föreskrift för åsnor som går ut på att de får två kontroller av veterinärer årligen. Likaså att djuren har en anläggning där de kan dra sig tillbaka efter det att de inte längre kan arbeta. De kan njuta av sin pension på en värdig plats.