Det vårdbiträde i Madrid som har smittats av ebolaviruset har börjat att behandlas med hyperimmune-serum eller antikroppar från en donator som har övervunnit sjukdomen. Vårdbiträdet har inte visat någon negativ reaktion på den första dosen. Det berättade chefen för infektionsenheten vid sjukhuset La Paz-Carlos III, José Ramón Arribas i samband med en presskonferens på tisdagen.

Vårdbiträdet blev inlagd på sjukhuset Hospital de Alcorcón i måndags. Den 30 september var vårdbiträdet på semester och började känna sig febrig. Efter att ha blivit transporterad till sjukhuset Hospital Carlos III i Madrid togs två prover under måndagen som båda gav positivt resultat.

Vårdbiträdet är 44 år och kommer från Madridförorten Alcorcón. Hon är gift men har inga barn. Hon ska enligt spanska medieuppgifter ha haft kontakt vid två tillfällen med den spanske missionären Manuel García Viejo som togs hem från Västafrika efter att ha blivit smittad av ebola. Han avled senare på sjukhuset Carlos III.

Vårdbiträdets man som har befunnit sig i en ”hög riskexponering utan personligt skydd” är isolerad och under observation. Det finns ytterligare två misstänkt fall, en nigeriansk patient som togs in i går med symptom men testades negativt i det första provet. Ytterligare test väntas.

Annons

Även en sjuksköterska är i nuläget isolerad i väntas på svar från prover. Är proven negativa kommer sjuksköterskan att få lämna sjukhuset i morgon onsdag.

Samtidigt rapporteras det om att oppositionspolitiker försöker vinna politiska poäng på en mycket trist händelse som Spanien har drabbats av. Några kräver hälsominister Ana Mato avgång.

”Vi försöker hitta smittkällan och vi följer protokollen strikt” säger Ana Mato enligt dagstidningen El Pais.

Hittills har två spanska missionärer avlidit i ebola, Miguel Pajares och Manuel García Viejo avled den 12 augusti och 25 september.

Totalt har 3.338 människor avlidit hittills enligt uppgifter vid Världshälsoorganisationen (WHO) den 1 oktober.