Dagstidningen La Opinión de Málaga uppger idag att turister och illegala utlänningar utgör en allt större del av den samlade vårdkostnaden i provinsen Málaga.

Enligt siffror från Hälsodepartementet Consejería de Salud vid regionalregeringen Junta de Andalucía som tidningen tagit del av kostade vården för utlänningar och turister på Costa del Sol under fjolåret 14.206.042 euro. 48.331 turister och utlänningar fick vård under 2011 vid vårdcentraler och sjukhus.

Att Costa del Sol och provinsen besöks av mer än sju miljoner turister per år har en uppenbar inverkan på budgeten för hälsovården. Provinsen Málaga stod under fjolåret för hälften av den summa som det kostar Andalusien för att ge vård till utlänningar.

Under 2011 i Andalusien utfördes någon form av behandling till 73.355 utlänningar. Där stod alltså provinsen Málaga för 48.331, eller 65,9 procent. 28.325 av dessa fick hjälp vid primärvården och övriga, 20.006, vid någon specialist.

Annons

Som Svenska Magasinets nätupplaga uppgav i onsdags har den spanske finansministern flaggat för besparingar i den spanska vården på sju miljarder euro. Finansministern Cristóbal Montoro menar att många utlänningar ”missbrukar” den fria vården i Spanien.

Flera bedömare menar att Spanien måste hitta sätt där utlänningarna eller deras hemländer ersätter Spanien.

Det offentliga sjukvårdssystemet på Costa del Sol är under press. Det uppskattade antalet invånare ligger på 1.269.252 som ska få vård vid provinsens vårdcentraler och sjukhus.

Många utlänningar har ett andra hem på Solkusten och vistas här under stora delar av året. Vilket även visar sig vid kustens sjukhus som exempelvis Hospital Costa del Sol i Marbella. Här står utlänningarna för 24,9 procent av akutfallen och 35,3 procent av födslarna. Britterna ligger i topp följt av marockaner.

Enligt siffror från stiftelsen Fundación Ciedes har provinsen 1.269.252 invånare. Samtidigt finns det även 66.439 illegala invandrare samt 40.887 residenta turister.