I ett brev till politiker, myndigheter, föreningar och media i Spanien vill svenskarna rikta den spanska regeringens uppmärksamhet på att skatteavtalet är gammalt och skrevs innan Spanien och Sveriges kom med i EU. Av Ola Josefsson

-Skatteavtalet är ett hinder för den fria rörligheten, menar Olle Montelius som tillsammans med Hertha Sjöö, Bengt-Arne Johansson och Stig Gustafsson ligger bakom brevet.

Att ett dubbelt beskattningsavtal existerar skapar stora olägenheter för svenskar bosatta i Spanien. Det innebär även förluster för den spanska regeringen och kommuner i Spanien. Svenskar som uppehåller sig mer än 183 dagar i Spanien är skyldiga att söka uppehållstillstånd. Men det dubbla skatteavtalet skrämmer många.
-Med tanke på att 100.000 svenskar äger en bostad i Spanien borde fler vara skrivna i landet, vilket gör att Spanien förlorar pengar. Vi ber att Spaniens regering kontaktar Sverige för att justera skatteavtalet.
-Annars överlämnar vi ärendet till Europakommissionen för bedömning, säger Olle Montelius i Spaniensvenskarnas sammanslutning mot SINK-skatten.

Olle Montelius säger till Svenska Magasinet att han haft möte med Fuengirolas borgmästare Esperanza Oña Sevilla som i sin tur har lovat att ta upp skatteproblematiken mellan Sverige och Spanien med Partido Populars partiledare Mariano Rajoy. Och hon ska även ta upp saken med Marbellas borgmästare Angela Muñoz.
-Jag har även träffat folk från skattemyndigheterna och inför EU-valet besökte jag ett av PSOE:s valmöten och fick ett samtal med en riksdagsman från PSOE som skulle ta upp det med den spanske finansministern. Jag har betonat att Sverige är EU:s ordförandeland från juli och att Spanien tar efter från nyåret vilket skapar fina möjligheter i att behandla frågan.

Annons

Defensor de Pueblo i Madrid som försvarar människors rättigheter har tagit del av Spaniensvenskarnas hårda arbete kring skatteavtalet. De har redan inlett en undersökning av ärendet.
En kopia har gått till den svenska Alliansregeringen har fått en kopia av brevet där man anmodar den svenska regeringen att i skrift hänvända sig till sina spanska kolleger för att förändra det innevarande skatteavtalet.

-Vad vi tidigare har trott ska den svenska regeringen ha haft kontakter med Spanien och meddelat att Spanien inte varit intresserade. Men det stämmer inte.
Enligt Olle Montelius har Sverige bara tagit upp frågan muntligt.
-Det håller inte. Nu kräver vi att frågan framställs i skrift och inte bara muntligt.

Den 3 april startade ett antal Spaniensvenskar bosatta på Costa del Sol en sammanslutning som ska arbeta hänemot att få politikerna att avskaffa SINK-skatten (Särskild inkomstskatt för i utlandet bosatta)

Skatten bedöms slå hårt mot framför allt svenska pensionärer i Spanien som får ligga ute med stora summor pengar innan de får sin skatt justerad genom skatteavtalet Sverige har med Spanien.