75-årige Manuel Martín Reyes har blivit dömd till sex års fängelse efter att ha våldtagit en svensk kvinna på ett vandrarhem i Burgos (bilden). Han ska även betala 6.000 euro till kvinnan som gick en pilgrimsvandring i norra Spanien skriver dagstidningen Diario de Burgos.

Domstolen skriver att mannen har vägrat att lämna DNA-prov. Hans inställning är en indikation på att han är ansvarig för händelsen då det skulle räcka med en bomullstopp av saliv för att bevisa sin oskuld.

Trots att den svenska kvinnan väntade åtta månader med att polisanmäla mannen och dessutom avslutade pilgrimsvandringen i Santiago de Compostela samt återvände till Sverige så går domstolen på kvinnans uppgifter. Den 75-årige mannen har lämnat uppgifter som går isär. Det finns även teknisk bevisning som binder mannen till brottet.

Domstolen skriver att det inte är ologiskt med en fördröjd polisanmälan på grund av att kvinnan kan ha lidit psykologiskt, inte kunde spanska och dessutom var osäker på det spanska rättsväsendet.

Annons

Svenska Magasinet skrev om händelsen den 21 oktober ifjol. Åklagaren i Burgos krävde åtta års fängelse för Manuel Martín Reyes för att ha våldtagit en svensk kvinna på ett vandrarhem (bilden) på calle Fernán González nära Burgos katedral där pilgrimsvandrare brukar övernatta.

Händelsen inträffade den 17 augusti 2013 i samband med att den svenska kvinnan gjorde en pilgrimsvandring till Camino de Santiago.

Mannen hade tagit sig in till kvinnan som låg på en säng. Mannen var vid tillfället naken. Han ska ha försökt få kvinnan att röra honom men hon vägrade.

Mannen gav inte upp och tog tag i hennes armar hårt bakifrån och ska enligt åtalat därefter fullbordat våldtäkten skriver dagstidningen Diario de Burgos. Kvinnan reste tillbaka till Sverige efter händelsen men återkom till Spanien för att polisanmäla händelsen.

Rättegången hölls vid en domstol i Burgos den 18 januari.