Ett saudiarabiskt företag har blivit den största ägaren av den spanska telekomjätten Telefónica efter att ha köpt närmare 10 procent av bolaget.

Det är Saudiarabiens största operatör på telekommarknaden, STC Group, som har köpt 9,9 procent.

Köpet tillkännagavs i tisdags denna vecka.    

I Spanien har affären väckt frågor kring vad det innebär för Telefónica, som är ett av världens största företag på telefon- och mobildatamarknaden. STC Group kontrolleras indirekt av det saudiska kungadömet genom olika fonder och aktieinnehav.

Annons

Priset för veckans köp landade på 2,1 miljarder euro. Vilket är maxbeloppet som den spanska lagstiftningen tillåter för utländska investerare, om de inte kommer från ett EU-land. 

Innebörden av köpet granskas av regeringen. Saudisk inblandning i ett strategiskt viktigt företag, som Telefónica, betyder att detaljer ska undersökas och analyseras för att se om det behövs “någon form av godkännande” från regeringshåll.

Det är dock oklart vad regeringen skulle kunna göra, eftersom STC Group köpte exakt 9,9 procent. Det betyder att de precis håller sig under gränsen för att det ska krävas ytterligare tillstånd.

Spaniens vice statsminister Yolanda Díaz har understrukit vikten av att skydda landets “digitala framtid”.

“Spanien måste försäkra sig om att beslutsfattandet i företag som Telefónica, som innehar känslig information, stannar i Spanien”, skrev hon på sina sociala medier.

Vill inte bli majoritetsägare

I ett uttalande på tisdagskvällen förklarade STC Group att de inte har för avsikt att kontrollera majoriteten av aktierna i Telefónica. “Det här är en bra investeringsmöjlighet för oss som gör att vi kan fortsätta hålla en stabil balansräkning,” sa de då.

Skulle STC Group ändra sig och vilja köpa fler aktier i Telefónica måste affären backas upp av den spanska regeringen.