På onsdagen träffade EU:s justitiekommissionär Didier Reynders Spaniens justitieminister Félix Bolaños (PSOE) och Partido Populars Esteban González Pons i Bryssel.

Ett möte som varade en och en halv timme. Anledningen till mötet är att flera medlemmar i justitierådet CGPJ har suttit fem år över tiden.

Dessutom måste en överenskommelse nås omgående mellan PSOE-regeringen och Partido Popular om ett rättsväsende där dess oberoende ständigt ifrågasätts.

Flera medlemmar i Spaniens justitieråd med totalt 20 ledamöter skulle ha bytts ut för flera år sedan. Det är justitierådet som utnämner domare och andra tjänstemän.

Annons

Ett nytt möte är planerat den 12 februari. EU sätter som krav att situationen ska vara löst inom två månader.

Gårdagens möte i Bryssel är resultatet av den överenskommelse som nåddes den 22 december mellan den spanska regeringschefen Pedro Sánchez och oppositionsledaren Alberto Núñez Feijóo om att återuppta förhandlingarna under ledning av EU.

Samtalen hamnade i en återvändsgränd under hösten 2022 när regeringen började föra parallella samtal med katalanska separatistpartiet ERC för att ta bort uppvigling från brottsbalken.

Oppositionsledaren Alberto Núñez Feijóo menar att detta urholkar trovärdigheten för rättsstaten.

Partido Popular menar att Sánchez med sina kontakter med katalanska separatister som partiet Junts och löften om amnestilagen och där tididare dömda separatister ska benådas, har offrat rättsväsendets oberoende.

Interimspresidenten i justitierådet, Vicente Guilarte, har hotat att avgå om inte PSOE och Partido Popular när en lösning.