Spanska myndigheter varnar för invasiva getingar som kan innebära fara för människor.

Sammetsgetingen (Vespa Velutina, eller Asian Hornet på engelska) upptäcktes först i Europa år 2004. Sedan dess har flera myndigheter varnat för den. Den innebär fara för andra insekter som är viktiga för ekosystemet men kan också skada människor, säger José Ignacio López och José Luis García som är medlemmar i Ecologistas en Acción.

Enligt experterna är Sammetsgetingen en stor och väldigt aggressiv art. Likt andra typer av getingar attackerar den andra insekter som fjärilar, skalbaggar, myror, bin och många andra. Den går även snabbt till angrepp mot allt som närmar sig deras bon. 

Sedan de först upptäcktes i Frankrike under 2004 har de ökat i antal och spritt sig till iberiska halvön och Balearerna. De orsakar i snitt fyra eller fem dödsfall årligen i Spanien. Sammetsgetingen kommer ursprungligen från södra Kina och norra Indien men klarar sig i subtropiska klimat också.

Annons

Sammetsgetingen känns igen genom dess svarta mage och gulsvartrandiga bakdel. Deras huvudsakliga föda är bin och en geting kan döda mellan 25 och 50 bin per dag. 

De har redan etablerat sig i regionerna Baskien, Navarra, Kantabrien, Asturien, Galicien och Katalonien. Enligt experten Leopoldo Castro är det dock inte troligt att den sprider sig till inlandet på grund av klimatet. 

Getingarna innebär en allvarlig risk för människor som närmar sig deras bon och de medför stora problem för biodlare som försöker försvara sina bikupor. Dödsfall kopplade till dem har rapporterats sedan 2015.