Genom annonsering i ursprungsländerna om arbetsmöjligheter inom det spanska jordbruket vid högsäsong hoppas Spanien få bukt med den illegala flyktingströmmen skriver nyhetsbyrån EFE. Det ska hindra flyktingar från att hamna i händerna på maffialiknande organisationer som riskerar deras liv vid färden över Medelhavet till Spanien.

Spanien vill hitta ett sätt som löser den svåra situationen där många mister livet i samband med överfarten till Spanien. 1.064 migranter miste livet under fjolåret i sina ansträngningar att nå den spanska kusten.

Enligt landets statssekreterare inom migration, Consuelo Rumí, ska man hitta ett säkert, välordnat och juridiskt system för arbetssökande migranter att ta sig till Spanien. Målet är att de som vill ta sig till Spanien ska sättas i arbete.

Under 2018 var det 64.120 flyktingar som på illegal väg tog sig in i landet.

Statssekreteraren för migration säger att regeringen arbetar med en strategi som ska göra att färre människor riskerar sina liv till havs. Till exempel ska migranter redan i deras ursprungsländer eller hemländer upplysas om jobbmöjligheter i samband med jordbrukskampanjer. Det gäller jordgubbsplockningen bland annat som under högsäsong kräver 19.000 arbetare.

Dessutom kan migranterna komma andra arbetssektorer till del där företag söker arbetskraft.

Spaniens inrikesminister Fernando Grande-Marlaska vill också att EU främjar ett ökat samarbete mellan EU och Marocko eftersom de flesta migranter passerar det landet.