Vinet Breca från Spanien som vinmakaren Jorge Ordóñez från Málaga ligger bakom är enligt det ansedda vinmagasinet Wine Spectator ett av världens trettio bästa viner. Och priset ligger på endast 14 euro.

Wine Spectator är ett mycket ansett vinmagasin som kan betraktas som en bibel för vinälskare i den engelsktalande världen. Nu har spanska Breca Tinto crianza 2015 från regionen Calatayud placerat sig som vin nummer 29 bland världens trettio bästa viner.

Det beskrivs som ett rödvin med stor personlighet, aromatisk komplexitet, välsmakande och med rostade nyanser. Det är producerat vid Bodegas Breca av vinmakaren Jorge Ordóñez på druvan Garnacha.

Druvorna växer på 900 meters höjd i ett mikroklimat där årstemperaturen i genomsnitt ligger på 13 grader.

Annons

Redan 2011 höjde vinkritikern Robert Parker vinet till skyarna när han skrev att Breca i förhållandet till priset är det mest imponerande vinet de senaste tre decennierna.

Tilläggas bör att på plats fyra hittar vi ett annat vin från Spanien; La Rioja Alta 890 Gran Reserva 2005.

Bodegas Breca grundades 2010 med målet att producera de bästa Garnacha-vinerna från Spanien. Garnacha de Aragón är den renaste druvan av sorten Garnacha som började odlas först i Spaniens nordöstra hörn. Druvan spred sig sedan runt Medelhavet eftersom det gamla medeltida kungariket Aragonien hade landområden runt Medelhavet.