Den spanska nationalpolisen har avslöjat ett brutalt tiggerinätverk, där fattiga rumäner, varav många med handikapp har förts till Spanien där de har tvingats tigga.

Det handlar om ett kriminellt nätverk där affärsidén var att inrikta sig på ”sårbara” personer i Rumänien. Offren hade oftast psykiska handikapp, något som gjorde dem mer lämpade som tiggare. Dessa lovades arbete inom den spanska servicesektorn, men väl i Spanien så tvingades de att tigga sittande på knä på gatorna i Santiago de Compostela, eller klädda som mänskliga statyer eller som mimare.

Polisen har gripit tre misstänkta medlemmar i nätverket, inklusive den som antas vara ledaren. Vid tillslaget befriades tio personer varav sex var kvinnor som tvingats att prostituera sig. Tillslaget ägde rum i Galicien i nordvästra delen av Spanien.

Tiggeriarbetet skulle utföras alla dagar i veckan oavsett väderförhållande och var det någon som var för sjuk för att gå ut blev de hotade och slagna, skriver polisen i ett uttalande. Ligan lade beslag på alla pengar som offren skrapade ihop och tvingade dem att bo i smutsiga och överfyllda bostäder i grannstaden A Coruña.

Annons

Bildtext: Lägenhet i A Coruña som användes av ligan. Foto; Policia Nacional.