Spanjorer och andra européer som tidigare var ganska välmående har nu svårt att skaffa mat. Europa bör därför förbereda sig på folkliga uppror, liknande dem som skakat Nordafrika, varnar Internationella rödakorskommittén (ICRC).

Europas ekonomiska kris ligger bakom varningen. ICRC lägger nu upp en strategi och rustar för första gången i modern tid Röda korsorganisationer i Sydeuropa så att de kan hantera svår nöd och konflikter.

”Vi ser nu för första gången att Röda Korset i flera europeiska länder måste fokusera på fattiga i det egna landet, mycket mer än på externa uppdrag utanför Europa, säger generaldirektören för ICRC, Yves Daccord, i en intervju med den danska tidningen Politiken.

Ett exempel på att Europa verkligen befinner sig i en djup kris är att grekiska Röda Korset är på väg att gå i konkurs. I Spanien har hela förra årets insamling gått till den egna befolkningen. Enligt Politiken använder sig cirka två miljoner spanjorer till Röda Korset för att få hjälp, 300.000 av dem beskrivs som extremt utsatta.

Annons

Siffror från EU:s statistiska centralbyrå Eurostat visar att nästan 120 miljoner EU-medborgare lever under den europeiska fattigdomsgränsen skriver Svenska Dagbladet.