Rikspolischefen Ignacio Cosidó försvarar nationalpolisens agerande i samband med de sammanstötningar som ägde rum mellan nationalpoliser och demonstranter i Valencia i måndags.

”Polisens åtgärder var absolut nödvändiga eftersom det är ett objektivt faktum att bland demonstranterna fanns det radikala element”, säger Ignacio Cosidó.

”Poliser måste kunna tåla förolämpningar vilket de får höra hela tiden, men när den allmänna säkerheten hotas måste polisen ingripa. Vid ett tillfälle var det absolut nödvändigt”, säger Ignacio Cosidó i en intervju för radiostationen COPE som nyhetsbyrån Europa Press hänvisar till.

Enligt polischefen handlar det om tre dagars demonstrationer som var olagliga och som till slut spårade ur med våldsamma inslag.

Annons

Totalt har tjugo gripits där två är medlemmar i Esquerra Unida, en vänsterrörelse i Katalonien.

Ignacio Cosidó menar även att uttalandet från Valencias polischef Antonio Moreno om att demonstranterna är polisens fiender var högst olyckligt.
”Vi har inga fiender”, säger Ignacio Cosidó.

Det har riktats skarp kritik mot polisen främst från politiker på vänsterkanten.
”Det gör ont när jag ser politiker rikta ogrundade kritik mot polisen. För att förstå måste man vara på plats och hålla ut. Kritiken är mycket orättvis kritik och jag vädjar till alla att ta sitt ansvar”.