”Varför är jag gripen? Jag har inget med detta att göra”. Det säger María Montserrat González Fernández, 55, som tillsammans med dottern Montserrat Triana Martínez González, 35, greps efter dödsskjutningen vid 17-tiden på måndagen.

Isabel Carrasco, 59, (Partido Popular) som var provinsordförande i Léon sköts till döds med fyra skott visar obduktionen. Tre skott träffade ryggen. Det fjärde skottet träffade huvudet och var dödande.

Hon sköts ihjäl på nära håll på en gångbro över floden río Bernesga klockan 17.19 när hon var på väg till Partido Populars kontor i Léon för att senare resa till Valladolid för att möta regeringschefen Mariano Rajoy i samband med ett valmöte.

De två kvinnorna som har gripits är medlemmar i Partido Popular. Den gripne dottern Montserrat Triana Martínez González kandiderade för Partido Popular och stod på plats sju på listan i Astorga vid valet 2007. Mamman, María Montserrat González Fernández, är även gift med chefen för nationalpolisen i samhället Astorga vid Léon.

Annons

”De är tysta och totalt iskalla” säger en polis enligt spansk media.

Enligt polisen var båda kvinnorna delaktiga i handlingen som rubriceras som mord, även om polisen tror att det var mamman som sköt. Mordet beskrivs som en ”personlig vendetta” där en uppslitande arbetskonflikt ska vara orsaken.

Enligt spansk media skulle dottern i förra veckan fått besked att hon skulle betala tillbaka 6.500 euro eller 12.000 euro till provinsstyrelsen. Här går uppgifterna isär. Hon skulle ha blivit avskedad i maj 2011 efter att ha arbetat där sedan januari 2007.

En pensionerad polis blev ögonvittne till dödsskjutningen.

De båda kvinnorna skyller ifrån sig och nekar till att ha något med händelsen att göra.
”Jag har inget med detta att göra” har mamman sagt vid upprepade tillfällen. Även den 35-åriga dottern förnekar helt att ha något med händelsen att göra.

Båda kvinnorna sitter i nuläget gripna vid häktet i San Andrés de Rabanedo. Kvinnorna övervakas strikt då det finns misstankar om att de tänker ta sitt liv.

Regeringschefen Mariano Rajoy beskriver gårdagens dödsskjutning som ”grym och absurd” handling.

Begravningen hålls i eftermiddag klockan 18 i katedralen i León.