Israel kallar nu hem sin ambassadör i Spanien efter nya uttalanden av Pedro Sánchez.

Den diplomatiska krisen mellan Spanien och Israel eskalerade i torsdags. Benjamin Netanyahus regering kallade sin ambassadör i Madrid, Rodica Radian-Gordon, till samråd.

I praktiken innebär det att hon drar sig tillbaka från sin roll på obestämd tid.

Detta sker efter vad Israel kallar “skamliga uttalanden” från premiärminister Pedro Sánchez när han i en intervju med RTVE uttryckte “uppriktiga tvivel” kring huruvida den israeliska armén följer internationell lag i Gaza.

Annons

Relationerna mellan Spanien och Israel var redan mycket ansträngda efter att Sánchez förra veckan besökte Israel, Palestina och Egypten. Då påtalade han Israels rätt att försvara sig men sade också att “det urskillningslösa dödandet av oskyldiga civila, däribland tusentals pojkar och flickor, är helt oacceptabelt”. 

Efter det uppmanade styret i Tel Aviv den spanska ambassadören i landet, Ana Salomón, att tillrättavisa sin regeringschef, vilket hon gjorde den 24 november. Efter Sánchez senaste uttalande väljer Israel nu en hårdare linje och kallar hem sin ambassadör tills vidare. 

Denna taktik används normalt sett för att göra ett starkt ställningstagande mot värdlandet och pressa det att ändra någon aspekt av sin internationella politik.

Under de senaste åren har både Marocko och senare Algeriet kallat hem sina ambassadörer från Madrid.

Då gällde det Spaniens ställning i frågan om Saharas autonomi. De afrikanska länderna lämnade sina diplomatiska poster vakanta i 10 respektive 19 månader.

Bekräftar på sociala medier

Att den israeliska ambassadören kallas tillbaka har bekräftats på sociala medier av landets utrikesminister Eli Cohen. Han tydliggjorde då sin upprördhet över att Sánchez uttalande skedde samma dag som terrorister från Hamas dödade israeler i Jerusalem.

Han syftade till ett attentat som skedde vid en busshållplats där två personer sköts till döds bara minuter efter att en ny 24-timmars vapenvila hade inletts. Han avslutade med att säga att:

“Israel agerar och kommer att fortsätta att agera enligt internationell lag och vi kommer att fortsätta kriget tills alla de kidnappade släpps och Hamas elimineras i Gaza”.

Dagen innan hade Cohen själv träffat Spaniens utrikesminister, José Manuel Albares, i ett bilateralt möte som hölls vid sidan av ett OSSE-möte i Skopje.

”Jag har framfört mina kondoleanser och min solidaritet med offren”, sade Albares då.

Men orden lyckades inte lugna Israels diplomatiska maskineri.

Spanien har tidigare satt press på den israeliska ambassaden i Madrid rörande uttalanden om Pedro Sánchez. I måndags bad de om förklaringar rörande att Israels regering kallat premiärminstern för en “försvarare av Hamas terrorism” och bett om garantier att detta inte ska hända igen.