Spaniens regering överväger att begränsa möjligheten för rika icke-unionsmedborgare att få så kallat ”golden visa”. Som det nu är kan rika personer utanför EU få visum och uppehållstillstånd i Spanien i utbyte mot att de investerar stora summor pengar i fastighetsbranschen.

Regeringen kan tänka sig att skärpa kraven eller att avskaffa möjligheten helt för rika personer utanför EU att få ”golden visa”. Det var efter att vänsterpartiet Más País-Equo lanserade förslaget i februari som landets vänsterkoalition med PSOE och Unidas Podemos nu kan tänka sig att införa.

Läs mer: Spanien just nu – fastighetsbranschens mikroklimat

Fastighetspriserna ökar i Spanien liksom hyrorna. Inför lokalvalet den 28 maj har läget på bostadsmarknaden blivit en het potatis. Vänsterpartier som Unidas Podemos och Más País vill göra det till en betydelsefull valfråga.

Men om det är de rika icke-unionsmedborgarnas fel att priset på bostäder ökar är tveksamt. Antalet ”golden visa” som delades ut i fjol var endast 451 vilket var en minskning med 50 procent jämfört med året innan.

Annons

Grannlandet Portugal har sedan februari ifjol upphört med att erbjuda uppehållstillstånd i utbyte mot att rika utlänningar investerar i fastigheter över ett visst belopp eller skapa arbetstillfällen.

Från 2012 då Portugal införde ”golden visa” hade 11.535 visum beviljats ​​efter investeringar på över 6,7 miljarder euro.

De som tidigare har fått visum beviljat i Spanien ​​ska i fortsättningen endast kunna förnya det om de kan visa att de är bosatta i bostaden permanent. Det är ett beslut som ligger i linje med Spaniens vice regeringschef Yolanda Díaz förslag om att begränsa köp av bostäder i vissa områden om köparen inte har tänkt bosätta sig på platsen.

Spaniens regering diskuterar även att begränsa eller förbjuda turistlägenheter.

För fastighetsbranschen har de utländska investeringarna i bostäder blivit en riktig guldgruva. Enligt färska siffror från notariernas generalråd (Consejo General del Notariado) gjorde utlänningarna 143.629 bostadsköp i Spanien ifjol.

64.734 av dessa köp gjordes av utlänningar som inte är bosatta i Spanien. Det var nästan var tionde bostad som köptes av den gruppen av de totalt 697.100 bostadsköp som registrerades i landet.