Storbritannien går i bröllopsyra. Spanska medier uppmärksammar det brittiska bröllopet på lördag och skriver samtidigt om att Spanien är positiva till att ändra successionsordningen vilket betyder att om det första barnet till ett kungligt par blir en dotter kan hon i framtiden bestiga den spanska tronen.

Lagen kan komma att förändras men den beskrivs som komplex i Storbritannien. Ett godkännande krävs av medlemsstaterna inom det brittiska samväldet.

En liknande situation utspelar sig i Spanien. När kronprins Felipe gifte sig med Letizia Ortiz och fick barn blev det första barnet en flicka. Regeringschefen José Luis Rodríguez Zapatero har aviserat en reform som för närvarande ligger på is.

Kronprins Felipe och Letizia har för närvarande två döttrar. Skulle kronprinsparet få ett tredje barn, en son, skulle det tredje barnet få bestiga Spaniens tron i framtiden enligt artikel 57 i Constitución Española.

Annons

Det skulle betyda att Leonor, 6 år, får se sin lillebror bli Spaniens kung. Om det nu inte blir en ändring i successionsordningen vill säga.