Det socialistiska partiet har valt att gå emot regeringens linje och röstat ja för att tillfälligt plocka bort vägtullarna i Málagaprovinsen. 

Rösterna lades i provinsens högsta organ, La Diputación.

Det innebär att PSOE stöder Partido Populars förslag om att plocka bort vägtullarna på motorvägen AP-7 fram tills dess att järnvägen förlängs till Marbella och Estepona. 

Igår morse samlades Málagaprovinsens högsta organ, La Diputación. Där röstade det socialistiska partiet PSOE för PPs brådskande motion om att tillfälligt plocka bort vägtullarna längs motorväg AP-7. Tanken är att vägen ska bli gratis att använda fram till att järnvägen från Málaga förlängs till Marbella och Estepona. 

Läs mer: Tågresandet sätter rekord på Solkusten

Annons

Detta innebär att PSOE i Málaga har ändrat sig. När PPs ledare i provinsen, Patricia Navarro, lade fram förslaget den 8 februari kritiserades det av PSOE. Dani Pérez, som leder socialisterna i Málaga, backade då regeringen, som utgörs av samma parti, och uppmanade PP att “inte lura befolkningen och att inte vara populistiska”. Han påpekade att PP “endast föreslår slopande av vägtullar när de själva inte är i regeringsställning”. 

Ett exempel på detta som Pérez lyfter är 2017, när PSOE föreslog att lyfta vägtullarna under tillfällen då problem orsakades av olyckor. Då var PP i regeringsställning och PP i Málaga röstade mot förslaget.

“Vi kommer alltid att skydda Málagas intressen, oavsett vem som styr i Madrid,” sade PSOEs talesperson Josele Gonzalez och tillade: “Vi är konsekventa. Vi har stöttat dessa förslag när PP satt i regering och vi gör det nu när PSOE styr landet”. 

Gonzalez menar att PP på regional nivå röstar helt annorlunda beroende på regeringens partifärg. “Vi ser samma sak när vi kommer med initiativ för att förbättra sjukvården och skolorna. PP röstar alltid nej. De vill inte ställa till besvär för Juanma Moreno [PPs andalusiska regionpresident]”.  

Läs mer: Patricia Navarro: Gör betalmotorvägen till Marbella gratis tills järnvägen är klar

Går emot regeringen

Nu har alltså PSOE i Málagaprovinsen valt att ändra sig angående PPs förslag och gå emot PSOE-regeringen i Madrid. De vill slopa vägtullarna tillfälligt och att Pedro Sanchez regering ska stå för kostnaden. Motionen fick enhälligt stöd under onsdagens omröstning. Partierna som fick vara med och säga sitt var, utöver PP och PSOE, Vox och Con Málaga. Detta innebär att provinsen kan gå vidare med kravet på regeringen att göra “allt de kan” för att förbättra rörligheten längs Solkusten.

Läs mer: Spanien just nu – det går som tåget…

Presidenten för La Diputación, Francisco Salado, kallade det en “viktig dag” för provinsen. Han säger att det sätter press på regeringen att lösa “ett av de största problemen i Málaga” för att inte hindra Andalusiens ekonomiska tillväxt.