Hundratals pro-palestinska aktivister samlades framför en synagoga i spanska Melilla i Nordafrika på onsdagen och ropade ”Israel, mördare! och brände Israels flagga.

Enligt lokala medier har judar med företag blivit skrämda.

Kriget mellan Hamas och Israel får allt större konsekvenser i Spanien. Den t f utrikesministern Fernando Grande Marlaska säger att nivån för terrorhot fortsatt ligger på en fyra på den femgradiga skalan men att Spanien förstärker antiterroriståtgärderna. Beslutet kommer efter attentaten i Frankrike och Belgien.

Det betyder att säkerheten utökas vid särskilt känsliga punkter över hela Spanien. Det gäller inte minst känslig infrastruktur och vid större evenemang med folksamlingar.

Läs mer: Utlandssvenskar uppmanas till ökad försiktighet

Annons

Konsekvenserna för Spanien märks tydligt med stigande energipriser. Men också via politiska reaktioner i koalitionsregeringen med Sumar och Podemos som kräver sanktioner mot Israel och att landet bryter de diplomatiska förbindelserna. Läget är spänt i Spaniens t f regering där samtal om regeringsbildningar förs.

På onsdagen hölls en pro-palestinsk demonstration i Melilla där hundratals människor protesterade framför synagogan Or Zaruah i Gamla stan. Situationen var stundtals mycket spänd sedan flera demonstranter enligt den lokala dagstidningen El Faro de Melilla skrämt judiska företagare i området.

Demonstranterna skrek ”Israel, mördare”, brände Israels flagga, och försökte ta sig in i synagogan. Polisen fick ingripa för att förhindra att protesterna förvärras.

Under torsdagen kom beskedet att bevakningen vid synagogan och judiska center i Melilla utökas. I Melilla bor 1.200 judar.

Presidenten för den autonoma staden Melilla, Juan José Imbroda, uppmanade invånarna till ”exemplarisk samexistens” och att inte låta sig påverkas av ”externa konflikter” rapporterar nyhetsbyrån EFE.

Se film från Melilla