Igår inleddes en första session inför den rättegång som är planerad att starta den 9 februari vid en domstol i Palma på Mallorca där prinsessan Cristina och hennes man Iñaki Urdangarín riskerar långa fängelsestraff.

Gårdagens inledande session pågick under tretton timmar och avslutades vid 22-tiden på måndagskvällen. Det var en förberedande förhandling inför rättegången som startar den 9 februari. Innan domstolsprocessen inleds kommer domstolen att ta beslut om infanta Cristina kommer att vara på de anklagades bänk. Det meddelade domstolens ordförande Samantha Romero.

Cristinas advokat sa igår att inkallelsen att närvara vid den inledande förhandlingen kränker hennes grundläggande rättigheter. Cristinas man Iñaki Urdangarín och en kompanjon är misstänkta för att ha förskingrat statliga bidrag på upp emot 6,5 miljoner euro genom stiftelsen Noos till olika skatteparadis. Han riskerar att dömas till nästan 20 års fängelse.

Cristina, som numera inte förekommer på några officiella bilder från kungahuset och som blivit fråntagen sina titlar, är misstänkt för två skattebrott och riskerar att dömas till åtta års fängelse.
Hur mycket Cristina har känt till sin mans affärer och varit inkopplad i dessa är oklart. I förhör har Cristina nekat till att ha haft kunskap i mannens verksamheter trots att hon varit styrelseledamot i Noos men också delägare i Urdangarín bolag Aizóon.

Annons

Gårdagens inledande process bevakades av 600 journalister och säkerheten var hög. En mindre protest hölls av åtta medlemmar ur den anti-rojalistiska föreningen Unidad Cívica por la República.