Vi är på väg ut i pressbåten mot första deltävlingen i Volvo Ocean Race – Inport Race Alicante. Vinden har äntligen ökat till 6-8 m/s så det det ser ut att bli ett spännande race. Besättningarna har vi förstått är väldigt nyfikna på hur de ska kunna matcha sina konkurrenter för första gången i en riktig tävling. Tidigare har man bara testseglat. Vi hade förmånen att vara på första parkett. Av Anders Löfgren

Ende svenske deltagaren, Martin Strömberg som seglar i det kinesiska Dongfeng Race Team, fick en bra start på In-Port-Racet som seglades i tre varv runt en kort bana strax utanför hamnen i Alicante. Till skillnad från resten av fältet var de en av två båtar som valde att segla ut på banans högersida som visade sig vara klart fördelaktig. De hade ledningen efter det första rundningsmärket när den danska båten Team Vestas Wind kom tillräckligt nära för att täcka deras vind. Resultatet blev att Abu Dhabi Ocean Racing och Team Alvimedica tog över tätpositionerna.

Svenskbåten Team SCA var knappt en halv minut efter Dongfeng över mållinjen. Team SCA är den första helt kvinnliga besättningen som deltagit i Volvo Ocean Race på över tio år. Litet synd kanske att ingen svenska fått plats på den svenska båten. Under detta In-Port-Race fick de assistans av vår svenske Prins Carl Philip.

In-Port Racet blev en kamp mellan rutin och ungdomlig entusiasm. Abu Dhabi Ocean Racing, ett av de lag som har flest erfarna seglare ombord, hade länge övertaget. Men Team Alvimedica, med den yngsta besättningen i startfältet, fick ordentligt med fart under det sista varvet och säkrade segern fem sekunder före de betydligt mer rutinerade konkurrenterna.

Annons

”Det här var en otrolig upplevelse och alla ombord gjorde ett fantastiskt jobb. Vi ville verkligen vinna men det finns fortfarande mycket vi kan förbättra. Det var en bra dag för oss och imorgon kommer vi vakna upp och drömma om etappstarten, säger Team Alvimedicas skeppare Charlie Enright”.

Alla In-Port Race utgör en egen tävling, Volvo Ocean Race In-Port Series, med en poängställning som är separat från havsetapperna. Dagens segling räknas alltså inte till den stora tävlingen där vinnaren tilldelas den stora Volvo Ocean Race-bucklan. Men om flera lag skulle sluta på samma poäng efter den sista etappen till Göteborg kommer ställningen avgöras utifrån vem som lyckats bäst i In-Part-serien.

Startskottet för den första etappen av Volvo Ocean Race går den 11 oktober klockan 14:00 och sänds live på www.volvooceanrace.com. Tävlingen avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015 och ett sista Inport Race där den 27 juni.

Prins Carl Philip, som är beskyddare för Volvo Ocean Race, är i Alicante för starten och fick en gästplats ombord på Team SCA under In-Port Racet. I morgon seglar han ombord på Dongfeng Race Team under ett Pro-Am Race där han också får en chans att delta i besättningsarbetet.

Foto: Prins Carl Philip hos Team SCA på deras båt där han deltog under In Port-racet (Bild: Kungahuset)