José Antonio Primo de Rivera, grundaren av spanska falangistpartiet, flyttas från basilikan i Valle de los Caídos på måndag. Enligt de anhöriga var hans vilja att ligga begravd på en katolsk begravningsplats varför hans kvarlevor flyttas till San Isidro-kyrkogården i Madrid.

Sedan lagen om det demokratiska minnet blev antagen i oktober 2022 heter dalen utanför Madrid numera Valle de los Cuelgamuros. Hösten 2019 flyttades Francos kvarlevor från platsen till kyrkogården Mingorrubio i El Pardo utanför Madrid.

Franco flyttades till kyrkogården Mingorrubio i El Pardo i24 oktober 2019.

Som Svenska Magasinet tidigare har berättat vill de anhöriga flytta grundaren av falangistpartiet José Antonio Primo de Rivera till en katolsk kyrkogård. Primo de Rivera dömdes till döden 1936 av en republikansk domstol och avrättades i Alicante.

Efter att Francisco Franco vunnit inbördeskriget beslutade han att flytta Primo de Riveras till Valle de los Caídos när den stod klar. Franco själv begravdes på platsen 23 november 1975.

Annons

Här ligger över 30.000 som dödes under inbördeskriget, tusentals av dem utan samtycke från deras anhöriga.

För Spaniens socialistregeringar under José Luis Rodríguez Zapatero och Pedro Sánchez har lagen om det historiska minnet och flytten av Franco haft hög prioritet. Enligt lagen får ”ledarna för nationalistsidan som vann inbördeskriget inte vara begravda och ha en framträdande plats. Offentliga minnesstunder där Franco upphöjs är en kränkning av de mänskliga rättigheterna med tanke på det som Francosidan gjorde under inbördeskriget och diktaturen.

Med lagen om det historiska minnet heter Valle de los Caídos numera Valle de los Cuelgamuros.

José Antonio Primo de Rivera deltog inte i inbördeskriget eftersom han avrättades 1936 vid 33 års ålder av republikens anhängare. Lagen om det demokratiskt minne tillåter honom därför att vara begravd i Valle de los Caídos dock inte på den framträdande plats mitt i storbasilikan där Franco lät begrava honom.

Nu har Primo de Riveras anhöriga beslutat att flytta kvarlevorna av honom till den katolska kyrkogården San Isidro i Madrid.

Läs mer: Upptäck Spanien: Valle de los Caídos – en plats som väcker känslor