Antalet utlänningar i Andalusien som har rätt till att delta i kommunavalet den 22 maj nästa år har nästan fyrdubblats sedan förra kommunalvalet 2007. Då fanns det 57.955 röstberättigade utlänningar i Andalusien.

Enligt färska siffror från Oficina del Censo Electoral del Instituto Nacional de Estadística (INE) finns det i dag 193.424 personer från 33 länder i Andaluisien som har rätt att delta i valet nästa år, majoriteten av dem, 172.358, kommer från EU-länderna.

2007 var det endast unionsmedborgare samt personer från Norge som fick delta. Därefter har Spanien skrivit avtal med länder som Chile, Colombia, Ecuador, Nya Zeeland, Paraguay och Peru vars medborgare som bor i Spanien också har rätt att delta.

Málaga och Almeria är de provinser i Andalusien som har flest röstberättigade utlänningar. I Mijas kommun finns det 20.000 röstberättigade invånare men endast 15 procent av utlänningarna som har rätt att delta i kommunalvalet är registrerade i röstlängden, skriver dagstidningen ABC.

Annons

Det beror på brist på information. Många tror att de blir automatiskt inskrivna genom att bara köpa en bostad i kommunen, säger Partido Populars Manuel Navarro.

Därför inleder Mijas största oppositionsparti Partido Popular en kampanj inför valet genom att sprida information på engelska till kommunens utländska befolkning. Bland annat har en broschyr tryckts upp i 21.500 exemplar på engelska och franska. En grupp på 150 frivilliga ska gå från dörr till dörr och lämna broschyren till bosatta utlänningar i kommunen.

Dagstidningen ABC berättar om dansken John Frank som 1995 stod överst på listan för PP och som gick en tuff valkampanj mot PSOE vars budskap gick ut på “en utländsk borgmästare, nej tack”.