På Costa del Sol och i Katalonien utökar myndigheterna sin kontroll för att stoppa den asiatiska tigermyggans spridning i Spanien. I Katalonien har den regionala poliskåren Los Mossos d´Escuadra börjat stoppa förvånade bilister som undrar vad de har gjort.

Utrustade med en ”konstig pistol” i handen och med personal från myggkontrollen stoppas bilar för att undersökas. Det har visat sig att den ökända tigermyggan sprider sig i södra Europa genom att åka med i bilar eller andra transporter.

Tigermyggan är en insekt som inte flyger några längre sträckor. Därför har forskare börjat studera hur insekten lyckas sprida sig. Det visar sig att tigermyggan använder sig av marktransporter som bilar och långtradare.

Genom studier har forskare upptäckt hur tigermyggan rest från Barcelona till Galicien i nordvästra Spaniens. Så många som 800.000 insekter kan ha förflyttat sig på det sättet. Tigermyggan sätter sig på mörka utrymmen i bilar.

Tigermyggan som kommer från Asien och kan sprida sjukdomar upptäcktes första gången i Barcelona 2004. Den har därefter fått fotfäste utmed hela den spanska Medelhavskusten.

Experter vid insektsbekämpningen på Costa del Sol varnar idag i dagstidningen Diario SUR för den asiatiska tigermyggans spridning på Costa del Sol. Tigermyggan har kommit till provinsen Málaga för att stanna. Den trivs i området och har börjat att föröka sig.

Den trivs på platser med ihållande värme, i stillastående vatten i ett varmt och fuktigt klimat.

Tigermyggan känns igen på sin randiga kropp och ben. Betten orsakar svår klåda och hudirritationer. Insekten kan överföra sjukdomar som Leishmaniasis (hundar) men även malaria eller gula febern.

Den är mest aktiv mellan klockan 6 och 10 samt 16 och 22. Det är endast honor som biter eftersom de behöver blod till äggläggningen.