Spanska ambassadens lokalanställda personal i Stockholm gick ut i strejk på tisdagen. Det är oklart hur länge strejken varar men enligt ett pressmeddelande som Svenska Magasinet tagit del av omfattar strejken ambassadens samtliga kontor som kansliet, konsulatet, handelsavdelningen, turistbyrån och Instituto Cervantes.

Personalen anger en allvarlig växande löneförlust på grund av en djupare löneklyfta mellan de anställdas och jämförbara tjänster på den svenska arbetsmarknaden.

När Svenska Magasinet skickar e-post till en anställd på tisdagen får vi följande svar:
”Med anledning av strejken som Ambassadens lokala personal har inlett på grund av oförändrade löner sedan 2009, ber vi dig vidarebefordra din fråga till adressen emb.estocolmo@maec.es. Vi ber om överseende med att handläggningen kommer att ta längre tid”.

Jämfört med andra spanska ambassader utomlands är Sverige en av de sämst betalda trots höga levnadskostnader. Många anställda kämpar för att få ihop ekonomin det i slutet av månaden, vilket är oacceptabelt i en sådan verksamhet och i ett land som Sverige.

Annons

”Situationen för de anställda på Spanska Ambassadens alla enheter i Stockholm har blivit uppmärksammat under många tillfällen men det har inte skett några förändringar på många år. Trots ett flertal försök från spanska och svenska fackföreningar att kommunicera missnöjet till de ansvariga har det inte blivit några nämnvärda förbättringar” skriver José Garcia, generalsekreterare för spanska fackföreningen UGT-FeSP i Sverige.

Den spanska fackförening UGT har därmed, i samråd med sina medlemmar, beslutat att gå i strejk tillsvidare.

Efter nio år med frusna löner ligger flera av ambassadens lokalanställda under socialbidragsnormen trots heltidsarbete. Löneförlusten uppgår till 33 procent sedan den sista lönerevisionen 2008.

”Personalen kräver respekt för svenska och internationella arbetslagar och en rättvis och anständig lön som är anpassad till svenska förhållanden, eftersom det är i Sverige vi bor och arbetar” skriver José Garcia i ett pressmeddelande.

Spanska utrikesdepartementet skriver på sin webbplats att ambassaden i Stockholm kommer att fungera med reducerad styrka vilket kan leda till längre väntetider.

Den konsulära nödhjälpen i händelse av sjukdom, dödsfall, olyckor och stöld kommer i vilket fall som helst att garanteras.