En tredje by i Málagaprovinsen finns numera bland Spaniens vackraste byar.

Sedan tidigare är det Genalguacil och Frigiliana och från 2024 finns även Parauta i nätverket Pueblos más Bonitos de España som består av 116 byar eller samhällen.

I lördags röstades fem nya byar in i samlingen Spaniens vackraste byar. Förutom Parauta var det Ampudia (Palencia), Comillas (Kantabrien) samt Trevejo och Trujillo (Cáceres).

Samtliga fem klarade 40-poängsmarginalen.

Annons

Varje år kvalificerar sig ytterligare några kandidater till att bli Spaniens vackraste by genom att klara en bedömning och nå 40 poäng. Det är många faktorer som avgör. Vackra gator och kvarter, monument, en naturlig historisk miljö, rent, snyggt och charmigt.

Upplev Spanien: Vackra Covarrubias lockar skandinaver

Parauta är en typisk andalusisk vit by i Serranía de Ronda som har lyckats bevara sin skönhet med smala och branta gator, hus med vitkalkade fasader dekorerade med arabiska kakelplattor.

Med bil ligger den en timmes körning från Marbella (52,8 km) nära A-397:an på väg mot Ronda. Till Ronda är det 16 km.

Byn ligger i en av Unescos utnämnda naturparker. Här växer det berömda trädet Valdecilla som inte är mindre än tre meter i diameter. Gastronomin kännetecknas av tomatsoppa, grytor samt olika produkter med honung.

För Parauta är utnämningen en fjäder i hatten då byn finns med på webbplatsen Pueblos más Bonitos de España och på så vis finns representerad vid den kommande turistmässan FITUR i Madrid.

Föreningen Asociación de los Pueblos más Bonitos de España kom till för att uppmuntra landets byar att bevara och vårda sitt yttre. Skönhet, historia, kultur och tradition väcker besökarens nyfikenhet. För ett ögonblick blandar sig besökaren med lokalbefolkningen i en unik miljö.

Läs mer här: Pueblos más Bonitos de España

Läs mer här: Museibyn Genalguacil med samtidskonst i utomhusmiljö