Varje år utses Spaniens vackraste by. Det är många faktorer som avgör. Vackra gator och kvarter, monument, en naturlig historisk miljö, rent, snyggt och charmigt. Vi har besökt Covarrubias i Kastilien som gömmer på historien om en norsk prinsessa som blev olyckligt bortgift.

Föreningen Asociación de los Pueblos más Bonitos de España kom till för att uppmuntra landets byar att bevara och vårda sitt yttre. Skönhet, historia, kultur och tradition väcker besökarens nyfikenhet. För ett ögonblick blandar sig besökaren med lokalbefolkningen i en unik miljö.

Utmärkelsen som landets vackraste by har gjort platser kända för omvärlden. Turister och besökare har strömmat till.

Längs floden río Arlanza går pilgrimsleden mot Santiago de Compostela

Föreningen Asociación de los Pueblos más Bonitos de España är opolitisk. Det handlar inte om huruvida färgen på största partiet i byn är samma som den som styr regionen eller landet.

Här är det andra kriterier som avgör. Exempelvis ska invånarantalet vara färre än 15.000. Byn ska ha ett certifierat arkitektoniskt naturligt arv. Husfasader ska ha bevarats. Fordonstrafiken i bykärnan ska hållas under sträng kontroll. Skötsel av blommor, grönområden, renhållning och underhåll ska vara i tipptopp.

Covarrubias

2017 utsågs Covarrubias till den vackraste byn. För de som är vana vid Andalusiens vita byar är detta någonting helt annat. Här är det kullerstensgator och historia med fötterna i keltiberiska, romerska, västgotiska, medeltida och barocka essenser. Vilket gör det till en av de mest intressanta och spännande platserna i Burgosprovinsen.

Bronsstatyn ”La princesa Kristina” lockar nyfikna.

Covarrubias kallas för Kastiliens vagga. Det var en av de viktigaste platserna och en huvudort när Kastilien växte fram. Du ser tornet Torreón de Fernán González som har fått namn efter Kastiliens första greve. Byn grundades redan på 700-talet av den västgotiske kungen Chindasvinto.

Heta, varma somrar och kalla vintrar bidrar till ett bistert klimat. Bästa tiden att besöka platsen är på senvåren eller försommaren.

Det är också matkultur. Värmande mat som långkok och grytor under vintern. Här serveras kanske Spaniens bästa babylamm med utmärkt vin från vindistriktet Arlanza.

Flera gastronomiska festivaler arrangeras som Fiesta de la Matanza som är en slaktfest. Ute på torgen slaktas grisar eller vildsvin – och det grillas. Det är en folkfest i byn och alla är där. Här arrangeras även Feria Vinos con Historia.

Eller besök konditoriet Pastelería Raquel och pröva deras knäcktårta på smör, socker, anis och kanel och beställ gott kaffe av Raquel.

Skönhet, historia, kultur och tradition. En promenad är som att resa i tiden.

Vi ska inte glömma bort körsbärsfestivalen, Fiesta de la Cereza, i början på juli. Platsen är känd för att ha några av landets bästa körsbär.

Längs floden río Arlanza går pilgrimsleden mot Santiago de Compostela vilket gör att pilgrimer stannar till för härbärge och mat.

Covarrubias gamla bykärna består av två torg och ett dussintal slingrande gator. Trots att byn är liten finns det flera hotell och vandrarhem.

Turister på väg mellan Bilbao och Madrid väljer att köra av A-1:an strax söder om Burgos och ta en övernattning. En kvällspromenad i skymningen och en traditionell kastiliansk middag som köttgryta eller babylamm.

Skandinavien

Det är Covarrubias fascinerande koppling till Skandinavien som lockar. Via en promenad genom byn blir vi stående utanför kyrkan. En bronsstaty av en slank ung kvinna fångar vår uppmärksamhet. På en skylt står det ”la princesa Kristina”. Statyn har stått på platsen sedan april 1978.

Vid en uteplats i kyrkans innergård finnsgraven. En norsk prinsessan ligger begravd i en av Spaniens vackraste byar gör att norrmän och andra skandinaver besöker Covarrubias varje år.

Urbanización Princesa Kristina i Manilva har fått sitt namn efter den norska prinsessan.

Kanske du har hört talas om Urbanización Princesa Kristina i Manilva på den spanska Solkusten. Den har fått sitt namn efter den norska prinsessan. Kristina står som staty i backen upp till bostadsområde i Manilva.

Ovanför graven finns en minnessten som berättar om jubileet som hölls 1984. Det var det 750 år sedan prinsessan Kristina föddes i Bergen i Norge.

Det är en märklig historia om den vackra blonda Kristina de Noruega eller Kristina Håkonsdatter. Men också tragisk. Hennes föräldrar var kung Håkon IV, ”den gamle”, och Margarita Skulesdatter. Kristina föddes i Bergen 1234 och avled i Sevilla 1262. Bara 28 år gammal avled hon mycket olycklig.

Allianser

Europas länder försökte bygga allianser genom giftermål. Prinsessor bortgiftes med prinsar som de inte ens hade träffat. Så var det för 23-åriga Kristina som trolovades 1257 med prins Felipe av Kastilien som var från Covarrubias och var bror till kung Alfonso X också känd undersmeknamnet ”den vise”.

Norge ville öppna upp sig mot Europa och kung Håkon IV hade inlett diplomatiska och kulturella band med flera länder. Det sägs att kung Håkon var en pionjär inom norsk utrikespolitik med att odla kontakter i Europa. Han hade ett visst inflytande i europeiska kungahus.

Graven och en minnessten från 1984, då var det 750 år sedan prinsessan Kristina föddes i Bergen i Norge.

Kastiliens kung Alfonso X var ansvarig för flera översättningar av texter från latin och arabiska till spanska. Samtidigt lät kung Håkon översätta texter från franska och latin till norska. Båda kungarna bidrog på så sätt till ökad kunskap hos allmänheten.

Men varför hamnade en norsk prinsessa i Spanien?

Den norske kungens rådgivare, biskop Peder från Hamar, hade studerat vid Sorbonneuniversitetet i Paris. Vid samma tidpunkt och på samma universitet gick Sira Ferrant som var rådgivare till Kastiliens kung. Han sändes till Norge för att be om Kristinas hand till en av kungens bröder.

Både spanska och norska historiker har tolkat äktenskapet som en del i en ambitiös plan som Kastiliens kung drog i gång för att vinna inflytande i sin kamp att bli kejsare över det tyskromerska riket. Alfonso X menade nämligen att han hade rätt till tronen eftersom hans mor Beatriz av Suabia var dotter till en tidigare kejsare. Av det skälet var den norske kungen och prinsessan Kristina en viktig kugge i spelet.

Från Tönsberg

Sommaren 1257 påbörjade Cristina resan från isen och dimmornas Norge. Resan gick till sjöss från Tönsberg. Prinsessan, åtföljd av en ambassadör, tog sjövägen till England och vidare till Frankrike. Härifrån fortsatte resan till häst. Julafton 1257 tillbringades i Burgos i sällskap med nunnor i klostret Huelgas.

Giftermålet skedde i Valladolid den 31 mars 1258 och paret bosatte sig senare i Sevilla. Det sägs att den norska prinsessan aldrig blev lycklig.

Avståndet till Norge var för långt och kulturchocken bidrog möjligtvis till att hon insjuknade i melankoli. Längtan efter hemlandet blev för stor och hon avled 1262 i Sevilla efter fyra års äktenskap, barnlös och inlåst i sitt palats. Saknaden efter de norska fjordarna och livet i Tönsberg och de heta somrarna i Sevilla blev för mycket.

Undersökningar

1958 inleddes undersökningar av den norska prinsessans gravplats. Flera intressanta föremål hittades. Det var guld, ädelstenar, bokrullar och smycken.

Prinsessans längd, 1,70, överraskade forskarna. Det var ovanligt på den tiden att kvinnor på den iberiska halvön var så långa. Det var inte ovanligt norrut och prinsessan kom ju från Norge. Hon var dessutom blond.

Den 13 maj 1958 placerades en minnestavla på platsen. Senare restes en bronsstaty på platsen i samband med en minnesstund där myndighetspersoner från Spanien och Tönsberg i Norge medverkade.

Sedan dess har kontakterna mellan Norge och byn Covarrubias ökat. 1992 grundades stiftelsen Fundación Princesa Kristina de Noruega.

Cirka tre kilometer utanför Covarrubias ligger Sankt Olavs kapell

Cirka tre kilometer i valle de los Lobos utanför Covarrubias finns ett kapell till Sankt Olavs ära som invigdes den 18 september 2011. Kapellet har ett 30 meter högt klocktorn.

Här arrangeras en norsk musikfestival där även norska produkter säljs vid en marknad varje år.

Legenden

Enligt legenden bör ogifta kvinnor som önskar hitta kärleken besöka Kristinas grav och ringa i en klocka vilket ska ge lycka i att hitta drömprinsen och den eviga kärleken som inte den norska prinsessan fann.

Historien om Kristina som reste till Kastilien och Spanien kom upp på tapeten när norskan Eva Sannum på 1990-talet sällskapade med prins Felipe. Men som vi vet valde Felipe den tidigare nyhetsuppläsaren i tv, Letizia. Sedan 2014 är de kung och drottning av Spanien.

Att resa till Covarrubias

Bil: Från Madrid till Covarrubias 236 km. 2 h 32 min längs A-1:an.

Buss: Från Madrid 3 timmar. 35 till 50 euro.

Tåg: Till Burgos som ligger 37 km från Covarrubias.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.