Dialog, allianser, pakter, samförstånd och kompromisser som gör att partier troligtvis rör sig in mot mitten. Situationen är ny och det kommer att kosta prestige och tid men så ser utvecklingen inom spansk politik ut den närmaste tiden.

Trots hårda åtstramningar, korruptionsfall och missnöjespartier är Partido Popular fortsatt Spaniens största parti. Och PSOE är landets näst-största parti. Men stödet har minskat för de två och totalt förlorade man tre miljoner röster och 4.700 mandat sedan förra lokalvalet 2011.

Är det tvåpartisystemets död vi har sett eller är det bara en missnöjesyttring för att få de etablerade partierna att vakna upp? I den regionala politiken i Navarra, Katalonien, Baskien och Kanarieöarna har tvåpartisystemet inte funnits på många år på grund av regionala partier.

I övrigt kan vi konstatera efter söndagens lokalval att Spaniens två största partier, socialistiska PSOE och konservativa Partido Popular, tappat i styrka. PSOE och PP fick 52 procent av rösterna och vi får gå tillbaka till 1987 för att hitta en liknande siffra under 60 procent. Det året fick PSOE och PP 57,3 procent av rösterna. Flest väljare drog de två jättarna vid valet 2007 med 70,5 procent av rösterna.

I provinsen Málaga är det 29 större, mellanstora eller mindre städer där inget parti har majoritet efter söndagens lokalval. För dessa handlar det nu om att föra dialog, sluta allianser eller pakter, kompromissa om de inte väljer att försöka styra som minoritet. Den 13 juni är datumet då allt ska vara klart.

Trots uppkomsten av nya partier kommer cirka 80 procent av kommunerna i provinsen Málaga att styras av PSOE eller PP.

Ciudadanos pekas ut att ha nyckeln, ingå pakter och få till ett alliansstyre i fem större städer på Costa del Sol.

Att föra dialog och att kompromissa blir nya erfarenheter för många spanska politiker. Finns viljan när inte vanan finns? Att kompromissa i politiken brukar i regel innebära att de flesta partier automatiskt rör sig in mot mitten, mot det politiska mittfältet som kan upplevas grått och trist med få skillnader.