Den andra boosterdosen för Covid för personer över 60 år är nu godkänd av Spaniens folkhälsomyndighet, vilket berör cirka 13 miljoner människor.

Men det är än inte bestämt när doserna skall börja administreras, folkhälsokommissionen ignorerar EU:s rekommendation att omedelbart börja med påfyllnadsdoserna. Den nya vaccinomgången kommer förutom för personer över 60 även att gälla för vårdpersonal och för riskgrupper.

Presidenten för den spanska föreningen för vaccinologi, Amós García, sa till SUR på måndagen ”att om inte den sjunde vågen överväldigar den vård som erbjuds de smittade på sjukhus och intensivvårdsavdelningar, kan det vänta till hösten med att påbörja processen. Tidig höst är en rimlig tid att vaccinera alla över 60 år och med dåligt immunförsvar med den fjärde dosen, och speciellt då våra 80-åringar”.

Folkhälsokommissionen kommer att rapportera denna vecka eller nästa, till El Consejo Interterritorial, där hälsoministern Carolina Darias och ledamöterna i kommittén kommer att fatta ett slutgiltigt beslut i frågan.Kommissionens beslut kommer på toppen av den sjunde vågen, med en incidens på 1.225 positiva per 100.000 invånare bland personer över 60 år och med andelen sjukhussängar belagda med Covid-patienter på 9,95 % och ockupationen av IVA på 5,77 %.

Annons

Folkhälsokommissionen påminner om vikten av att befolkningen börjar eller slutför, beroende på varje fall, det rekommenderade vaccinationsschemat för sin ålder. Medan i grupper över 60 år den fulla vaccinationstäckningen vida överstiger 90 %. Då är det sämre när det gäller barnen, nästan sju månader efter starten av vaccinationskampanjen för dessa, har knappt 45 % av de mellan 5 och 12 år fått den fulla för barn rekommenderade dosen.