Bara några timmar efter att ETA:s tidigare politiska talesperson Arnaldo Otegi offentligt gått ut och sagt att han delar sorgen med anhöriga till ETA:s offer så kräver han att ETA-fångar släpps. Det är ett krav för att den baskiska vänsterkoalitionen EH Bildu ska rösta ja till PSOE-regeringens budget.

Att Arnaldo Otegi visar dubbla ansikten kommer inte som någon överraskning. Att först beklaga sorgen som den väpnade vänstergerillan ETA orsakade under lång tid för att sedan kräva att fängslade ETA-terrorister ska frisläppas.

Fortsatt är det hundratals mord som ETA misstänks ligga bakom som inte har blivit utredda.

Vid ett möte i Eibar på tisdagen sa Arnaldo Otegi:
– Vi har 200 fångar i fängelse. Om de kommer ut röstar vi för budgeten. Jag säger det högt och tydligt, sade Otegi på baskiska.

Annons

Politiska bedömare menar att EH Bildu röstar ja till budgeten. Bildu är beroende av en vänsterregering bestående av PSOE och ytterkantsvänsterpartiet Unidas Podemos. Det finns inget annat alternativ.

– Om det blir en regering med Partido Popular och Vox kommer vi att få betala för det, säger Otegi och tillade:

– Det krävs en lagändring som gynnar ETA-fångar…

Det är i dagarna tio år sedan den terroriststämplade vänstergerillan ETA genom en inspelad video meddelade att de avslutar sin väpnade kamp för ett självständigt Baskien.

Fortsatt sitter omkring 200 dömda ETA-terrorister i fängelser runt om i Spanien.

Inte helt oväntat får Otegi och EH Bildu stöd av katalanska separatister.

ETA dödade 853 människor, utförde 3.500 attentat med totalt 7.000 offer.