Det finns för närvarande över 192.000 personer som väntar på operation i Andalusien. Det är 20.000 fler än vid motsvarande tid ifjol.

Det visar siffror från Hälsovårdsdepartementet (Ministerio de Sanidad). Den regionala andalusiska hälsovården redovisar inga siffror.

Genomsnittstiden för att vänta på en operation i Andalusien ligger i nuläget på 139 dagar. Det gör Andalusien till den tredje region i Spanien där patienter måste vänta längst.

En av fyra måste ha ännu mer tålamod och vänta mer än sex månader på operation.

Annons

Det är främst operationer av knä, livmoder, ljumskar, höft och fötter som redovisar de längsta väntetiderna.

När det gäller kön för att få träffa en specialist så är situationen något bättre. Här står cirka 850.000 personer i kö. Det är färre jämfört med för ett år sedan, men minskningen i Andalusien är mindre än i andra regioner.

Väntetiden för att få komma till en specialist är 121 dagar vilket är den längsta väntetiden efter Kanarieöarna med 123 dagar.

Andalusiens hälsoråd Catalina García säger att den tidigare t f centralregeringen inte har uppdaterat sina siffror och att antalet personer som blivit opererade är fler.

Enligt det nationella systemet SNS (Sistema Nacional de Salud) så var det rekordmånga som stod i kö för operation när den senaste uppdateringen gjordes 30 juni med 819.964 personer i hela Spanien. Genomsnittstiden för att vänta på operation var 112 dagar.