När sommaren och turistsäsongen når sin höjdpunkt återkommer fenomenet med illegala lägenheter som hyrs ut till utlänningar och semesterfirare. Enbart under juli och augusti handlar det om 35.000 lägenheter som hyrs ut svart enligt uppgifter från Instituto Nacional de Estadística (INE).

Hotell och fackföreningar talar om illojal konkurrens på området och ”piratmarknaden” på Costa del Sol är omfattande under sommarmånaderna juli och augusti.
Därför har finansdepartementet startat en kampanj för att hitta dolda inkomster. Sedan mars månad kontrolleras energiförbrukningen och på så sätt kan myndigheterna se om lägenheten står tom eller är uthyrd.

Enligt skattemyndigheternas tekniska avdelning, Técnicos del Ministerio de Hacienda (Gestha) är 75,4 procent av 65.000 uthyrda lägenheter i provinsen Málaga på den svarta marknaden. Det vill säga inkomsterna redovisas inte till myndigheterna som går miste om uppskattningsvis 104,8 miljoner euro i skatteintäkter.

De flesta operationer eller hyresavtal sker via Internet. Det har blivit en möjlighet för myndigheterna att upptäcka ”piratmarknaden” av hyreslägenheter sommartid skriver dagstidningen La Opinión de Málaga.
Det händer att personer som hyrt en lägenhet senare går till myndigheterna och klagar över att lägenheten inte ens har legat vid stranden som det först har utlovats på hemsidan på Internet.

Annons

Efter en sådan anmälan har myndigheterna kunnat konstatera att ägarna hyrt ut lägenheten svart.