När en omgång återstår i det pågående världsmästerskapet i ishockey för länder som rankas i division 2 står det klart att Spanien har vunnit sin grupp som spelas på hemmaplan i Jaca.

Spansk ishockey har befunnit sig i en uppgående trend under de senaste fem åren, skriver idag Internationella Ishockeyförbundet på sin webbplats. Den avgörande segern vid årets VM-spel kom i första omgången då Spanien vann över Mexiko med 5-3 inför 2.250 personer i den fullsatta Pabellon de Hielo i Nordspanska Jaca.

Det blev en mycket spännande match som avgjordes när det var 40 sekunder kvar då Brian Arroyo gjorde 4-3. Juan Munoz kunde sedan fastställa resultatet till 5-3 i tom bur efter att Mexiko hade tagit ut målvakten för att få en extra utespelare.

Därefter har Spanien spelat mycket övertygande och slagit Kina (4-0), Turkiet (8-0) och Sydafrika (6-0).

Annons

Eftersom favoriten Nya Zeeland förlorade mot Mexiko och tappade poäng mot Kina står det redan klart att Spanien vinner division-2-gruppen och till nästa år flyttas upp i division 1. Spanien och Nya Zeeland möts ikväll fredag klockan 20 i en betydelselös match.

Spaniens bästa poängplockare hittills har varit Oriol Boronat (6+3=9), Juan Jose Palacin (2+6=8), Munoz (3+4=7) och Carlos Quevedo (2+5=7). Även målvakten Ander Alcaine’s har spelat bra med en räddningsprocent på 93.88.

Bildtext: De spanska spelarna firar efter 5-3 segern mot Mexiko. (Foto: FEDH)