Pass har utfärdats utan tillstånd av polisen och personal vid Paraguays konsulat i Málaga har arbetat utan kontrakt. Antalet medborgare från Paraguay som har flyttat till Málaga har ökat de senaste åren.

Paraguay-chefen för diplomatiska frågor, Héctor Lacognata, har framfört till statsåklagaren inom antikorruption i Spanien att det har förekommit oegentligheter vid konsulatet i Málaga.

Det handlar bland annat om att konsulatet utfärdat pass utan godkännande av Departamento de Identificaciones de la Policía Nacional. Revisionen visar också att det saknats godkända kvitton på vilka tjänster konsulatet bistått med.

I Málaga finns det ett trettiotal konsulat från länder på fyra kontinenter. Fyra av dessa ligger i Fuengirola (Island och USA), Torremolinos (Senegal) och Marbella (Lettland).

Annons

Totalt i Andalusien finns det ett hundratal konsulära kontor som representerar ett 50-tal länder. Över majoriteten finns i Sevilla och Málaga med 38 respektive 34, där övriga finns i provinserna Cádiz, Almería, Granada, Huelva och Córdoba. Den största representationen har Frankrike med sex konsulat följt av bland annat Sverige med fem. Det har även Italien, Nederländerna och Storbritannien. Bland de mer ovanliga platser är Rota där Belgiens konsulat ligger.