Över 8.300 aktiva däribland 1.600 spanjorer och 166 svenskar finns med vid veteran-VM i Málaga. 43-årige Ola Carlsson, bosatt i Mijas på Costa del Sol, vann höjdhoppet i klassen M40 på tisdagen. Ola hoppade 2,02.

Av Ola Josefsson

– Det var en härlig stämning och skön inramning på friidrottsstadion. Det var 19 inskrivna och 15 kom till start. Fantastiskt roligt att vinna, säger Ola när Svenska Magasinet ringer och gratulerar.
På andra plats kom en fransman på 1,99. Tvåa var finländaren Mika Pulko på 1,96. Pulko har personligt rekord på 2,31 och varit med i både OS och VM.

166 svenskar tävlar i Málaga. Hur går snacket?
– De tycker det är ett jättebra mästerskap och trevlig stämning. Bra och fina arenor.Det är många klasser och fyra arenor används. Normalt brukar det vara två arenor så det är lite utspritt. Alla älskar Málaga och de är utspridda och bor i Torremolinos, Alhaurín och Benalmádena.
– Mattias Sunneborn är på plats och sporrar alla. Ett stort föredöme för alla och som är med överallt och hejar på alla.

Annons

Fram till i måndags hade svenskarna tagit sju guld, femton silver och åtta brons.

När Spanien och Málaga fick mästerskapet innebar det ett stort intresse bland veteranfriidrottarna i regionen. Veteran-VM går vartannat år. Och tävlingen i Málaga är ett av de största mästerskapen med flest aktiva. Australien hade senast 4.000 aktiva. När det går i Europa kommer fler deltagare från hela världen.

– I gång M40 vann en kenyan. Kenyaner är ju inte kända i gång vilket var överraskning. De aktiva är här inte bara för att tävla, det knyts nya vänskapsband. I min gren höjdhopp var det en från Sri Lanka. Alla är glada, skrattar och umgås med varandra.

Diario SUR skriver på onsdagen om italienaren Guiseppe Ottaviani, 102 år, som vann sin klass i höjdhopp på 0,83 meter.
– Jag såg honom när han hoppade. Det går inte fort när han springer men han är rak i ryggen och spänstig, berättar Ola som tillägger att en 90-åring hoppade 3,25 meter i längdhopp.
– Det är överraskande många med i 90-årsklassen men kring 95 börjar det avta.

Du är ju 43 år, hur många 40-åringar hoppar över två meter i världen?
– Det finns flera i världen som hoppar över två meter. Vad jag vet är vi tre stycken som hoppar över två meter och som har årsbästa över två meter.

Ola Carlsson tränar ett femtontal aktiva vid Atletismo Mijas och tävlar några gånger om året när det finns tid över.
– Det blir färre tävlingar för varje år jämfört med förut. Jag försöker tävla så gott det går. Hittills i år har det blivit tio tävlingar. Först är det fokus på mina aktiva som jag hjälper och ibland tävlar jag själv.

Och nästa gång är det din gamla hemstad Göteborg som arrangerar World Masters 2022. Kommer du att vara med där?
– Det hoppas jag. Så länge kroppen är frisk och kry vill jag vara med där. Det är inte många som får uppleva två VM på hemmaplan, säger Ola som är bosatt i Mijas i provinsen Málaga.

Veteran-VM i friidrott varar fram till söndag den 16 september och det är fritt inträde.