För Spaniens socialistiska regering är det ett kärt och prioriterat ämne var den tidigare statschefen och diktatorn Fransisco Franco ska ligga begravd. Sedan november 1975 ligger Franco begravd i Valle de los Caídos norr om Madrid. PSOE-regeringen med regeringschefen Pedro Sánchez i spetsen vill gräva upp Francos kvarlevor i Valle de los Caídos (bilden) där över 33.800 personer som stupade i inbördeskriget också ligger begravda, majoriteten av dessa slogs mot Franco.

Att flytta Francos kvarlevor till en annan plats ses som en förlängning av det historiska minnet, Memoria Histórica, som regeringen under socialisten José Luis Rodríguez Zapatero arbetade fram.

I måndags besökte statssekreteraren Pietro Parolin tillsammans med vice premiärministern Carmen Calvo, Vatikanen för att hitta en lösning. De anhöriga till Franco vägrar att flytta honom från Valle de los Caídos som Franco beslutade att bygga som ett minnesmonument över de som stupade i inbördeskriget.

En talesperson för Vatikanen säger att Francos kvarlevor inte kan grävas upp och flyttas så länge regeringen inte har klart med var han ska ligga. Någon lösning på problemet ”Francos kvarlevor” har alltså inte kommit.

Tidigare har det spekulerats i att kvarlevorna ska flyttas till katedralen Almudena som ligger mitt emot slottet i centrala Madrid. Här har de anhöriga till Franco en grav där dottern och svärsonen ligger begravda. Det finns en oro för att Almudena kan bli en vallfärdsplats för Franconostalgiker och att konfrontationer kan uppstå.

Francos hustru, Carmen Polo, ligger begravd på kyrkogården Mingorrubio i El Pardo. Den platsen har säkerhetsbrister och har avvisats.

Socialistregeringen vill utforska andra alternativ genom dialog med de anhöriga.

Madrids ärkebiskop, kardinal Carlos Osorio, önskar bredast möjliga konsensus mellan regeringen och Franco. Osoro insisterar på att kyrkan vill ”bevara sitt politiska oberoende, främja en anda av harmoni och att uppnå samexistens i fred, rättvisa och frihet”.
Juridisk kamp om var Franco ska ligga